Osnovi fiziologije

АПСОРБОВАЊЕ ХРАНЕ

Пошто је у цреву довршено варење које је отпочело у желудцу, наступа прелаз сварене хране — хилуса — из превау унутрашњу средину, крв и лимфу. У томе прелазу цревнога садржаја кроз цревне зидове састоји се појава апсорбовања хране или апсорпције.

Дејством фермената панкреаснога и цревнога сока, химус, који долази из желудца, претрпљује дубоке хемијске промене, које су нам већ познате, и тиме се претвара у хилус, чији ће растворени састојци бити апсорбовани. Хилус садржи коначне производе варења. То је мешавина аминокиселина, моносахарида, масних киселина, глицерина, сапуна и емулсованих масти.

Апсорбовање хране врши се поглавито у танкоме цреву. У желудцу је апсорбовање незнатно. У дебеломе цреву пак материја готово и не садржи више производа који су кадри бити апсорбовани, тако да је и у дебеломе цреву апсорбовање незнатно; међутим дебело црево има моћ апсорбовања која се искоришћује при вештачкоме храњењу болесника на ректум; у дебелом цреву су апсорбовани производи делања цревних микроба (индол, скатол, бензоева кис. и др.) о којима је раније било говора (стр. 79).

Слузокожа танкога црева садржи на својој површини многобројне ситне израсли (има их више милиона), од којих највеће досежу један милиметар, а које се зову у! гтезИпа!ев. Те израсли усисавају сварену храну која се налази у цреву и у њима прелази у крв и лимфу.

Цревне су израсли споља обложене епителиумом састављеним од једнога слоја цилиндричних ћелија. У унутрашњости сваке израсли, у осовини њеној, налази се један лимфатичан суд, хилифер, обавијен мрежом крвних капилара који се налазе под самим епителиумом цревне израсли.

Цревне израсли .