Osnovi fiziologije

Узроци апсорпције. о 00 ко

- ВАРЕЊЕ И АПООРБОВАЊЕ ХРАНЕ

Прошавши кроз епителиум, апсорбована тела продиру у поменуте капиларе или у лимфатичне судове и тако доспевају у општи крвоток. Као што смо раније поменули, производи варења угљених хидрата и беланчевина, као и вода и неорганске соли, апсорбовани су у крвне капиларе цревних израсли, док су масти и њихови производи варења: апсорбовани лимфатичним судовима (стр. 110).

Шта је узрок апсорпцији хране 2 Зашто разнолики састојци хилуса продиру у цревне израсли и у њихове судове2

Прелаз цревнога садржаја кроз цревни епителиум у крв може се у извесним приликама објаснити познатим нам физичким појавама као што су филтровање, дифузија и осмоза. Тим се појавама може објаснити, на пример, прелаз воде из црева у крв, кад крв има јачу осмотску моћ од цревнога садржаја. Такође се може физичким законима објаснити апсорбовање једнога тела које се налази у цреву у јачој концентрацији него у крви. Али у другим случајевима апсорбовање је тешко објаснити чисто физичком теоријом, јер се оно тада врши противно познатим нам физичким законима (апсорбовање тела које је у цреву у слабијој концентрацији него у крви; апсорбовање воде кад цревни садржај има већу концентрацију од крви...). Када се укаже немогућност да се апсорбовање сведе на физичке појаве, тада се оно приписује животним особинама цревнога епителиума. Приметили смо раније (стр. 98) да под „виталним 0с0– бинама“ не треба подразумевати нешто што је изван физике и хемије, већ само да те особине нису до сада могле бити све– дене на појаве познате у мртвој природи.