Osnovi fiziologije
= =
Па РК На | Е 29
могу добити други изомери, као што је на пр. маноза, са сле-
_ дећом грађом (обично- се тетраедри не представљају у стерео-
хемијским формулама већ се упроштавају на следећи начин): ОВАА ~“ РЕ | |
| | | <= 2-— 6 --С0н
сн, он
| ,
| На ОПаЖОН
==0<=>= 0 5
или галактоза : он н н он
| | | Са Он С Со | | На пон Он и По тој теорији може постојати 16 алдехидних хексоза (8 пари оптичких антипода), од којих су 12 познате. Изомери који нису антиподе, гликоза, маноза и галактоза, на пр., разликују се међу собом не само својом моћи обртања поларизоване светлости већ и својим другим физичким и по неким хемијским особинама. У Главне су хексовзе са физиолошкога гледишта: а- гликоза, а-фруктоза, 4-галактоза и а-маноза.
Алкохолно врење. Четири именоване хексозе имају важну • особину да подлежу алкохолноме врењу. Под утицајем квасова, микроскопских гљива рода зассћаготусез, ти се шећери распадају поглавито у етилалкохол и угљендиоксид, поред тих производа налазе се и глицерин и ћилибарфкћикиселина у слабим размерама. Алкохолно врење шећера употребљује се од вајкада на справљање алкохолних пића, иако се тек у новије доба сазнало за узрок тој појави. При справљању вина, грожђу се не додаје никакав квас, јер шира спонтано превире, а то стога што се на грозду увек налазе многобројне квасне ћелије. Када би грожђе било стерилно, т. |. потпуно чисто, не би могло дати вина. При ускисивању теста употребљује се такође алкохолно превирање. угљених хидрата; квас развија у унутрашњости теста алкохол и угљендиоксид, и овај је гас узрок да тесто расте, Пеј да постаје више или мање шупљикаво.
У алкохолноме врењу имамо леп пример утицаја стереохемијске грађе на активност живих организама: квас превире
Алкохолно врење.
само 4-изомере горе навених шећера, док њихове „слике у огле- |
далу“, /-изомере, не дира. Као што ћемо видети доцније, ферменти су врло осетљиви према стереохемијској грађи молекула.