Otadžbina

ВОДА

87

Кад воду грејемо, а она се дагано шири, и кад се одбијање њених молекила изравна са притиском атмосФере, а она почне кључати, т. ј. у гасовито стање прелазити. Из овога већ видимо да ће вода под разнпм притиском на разпој температури кључати, тако у вакуму можемо довести воду да кључа на 50°; увећаним притиском пак можемо јој приметно тачку кључања подићи; под притиском 10 атмоСФера кључа вода на 180°. Кад се у вис на какво брдо пењемо, а ми ово исто опажамо; ту се поступно испод првог притиска атмосФере измичемо, с тога ће вода на великим висовима кључати на нижој температури, но на подножју њиховом. — Кад се каже да вода кључа на 100°, онда се разуме да кључа под нормалним притиском атмосФере, као што се на површини мора опажа, а то је притисак, који је раван притиску живиног стуба од 760 милиметара. Водена пара такође је гас без боје, провидна је као и атмосФерски ваздух. Видесмодаводакључа онда, кад сенапон њене паре изравна са притиском атмосФере; а то бива под нормалним притиском на 100°. Но осим овога вода иснарава и на много нижој температури од ове, на и сам лед прелази непосредно у гасовито стање. Неки извесни простор, (био он безваздушан или пун ма каквим гасом), може узети на некој извесној температури само неку извесну количину водене паре, и то у толико више, што је температура већа. Кад је дакле неки слој атмосФере засићен на некој извесној температури воденом наром, па се за тим охлади, одвојиће се један део паре у течио стање, и то у виду ситних капљица, од којих свака заклопи по један мехурак ваздуха, и тако с њим по ваздуху плива. На овај начин постају облади, што је истоветно са нашом маглом. Кад хоћемо комад леда да растопимо, или Флашу воде да испаримо, нужна је приметна количина топлоте, да би им њихово аргегатно стање променули. Тако 1 кило леда од 0° кад помешамо са 1 килом воде од 79°, добићемо 2 кила воде од 0°. Овде је као што видимо потрошено 79 јединица топлоте, док је кило леда иретворен у течно ста-