Otadžbina
КУМИС
615
кумио њ. 1
кумио Хо. 2
вода !
388,010
886,363
хдорна потаса
1,435
1,435
хлорна сода (обична со) 0,289
0,289
сумпорна сода
0,067
0,067
ФОСФорни креч
2,670
2,670
ФОСФорна сода
0,410
0,410
ФОСФорна магнезија
0,60!
0,601
фосфорно гвожђе
0,062
0,062
угљена киседина
6,603
13,982
дактат соде
0,661
0,661
лактат креча
0,225
0,225
хипурат соде
0,006
0,006
лактат урее
0,006
0,006
мдечни шећер
38,952
23,065
масдо
8,517
8,501
гдицерин
1,427
1,909
сукцинична киседина
0,273
0,368
пропионичка „
0,015
0,022
мдечна „
7,021
8,872
шииритус
22,530
30,310
адбумин, казеин
18,310
18,290
лакто-протеин
1,916
1,892
Кад се сравни анадиза млека са анализом кумиса, види се: 1, да се количина масних теда у кумису променула. 2, да се већи део млечног шећера иретворио, ири врењу, у друга тела. 3, да је нестадо угљено-киседих соди, и у место њих, кумис је добио соди са другим кисединама. 4, да кумис има три нова елемента: угљену киседину, мдечну киседину и шпиритус (адкоход), којихје кодичина раздична према ступњу врења. Због та три едемента и додази, по свој прилици, Физијолошка и лековита раздика између кумиса и млека. Физиолошке особине кумиса. Сви се писци не саглашавају, кад говоре о физичкнм особинама кумиса, по свој прилици за то што нису водили рачун о врсти (старости) кумиса, о количини попијеног кумиса, као ни о времену, кад се кумис унотребљавао, а тако исто ни о стању болесника, навици на кумис и т. д. Најбоље су проучили његове особине др. Шнеп и др. Уке. Уилив кумиса на органе за варепе. Хоменков доказује, да кумис не изазива нпкахсве болне појаве и у најслабијим органима за варење, ни онда, кад се ппје у ведикој кодичини. Хоменков