Otadžbina

Н А П Р Ради једне, ради ње : Није, није заман то; Она ми је све то сад, Она ми је цео свет. Свет је лепши кад је жив, Море лепше кад узври; Сам је оркап леп и драг, Кад разлади жарки дгн. Небо лепше мени сја, Кад га авезде оките, Поље с' лепше лелуја Кад га кити шарни цвет. Тек у борби лав је лав. А у песми веселој И на крили љубави Живот бива животом. Ој поиграј, певај сад, Ја сам цар и господар, Од санова шарених, Од градова ваздушних, Од анђела љубавних. Све ме лепо слуша сад Све је моје. — Цар сам ја !

с т о л у 487 И ерећнији нек ма ко С хиљадама топова, Великаша, лопова, Улизица, јадника, С хиљадама тавница. Што имадем, то сам ја, То је љубав, то је рај, То је срце, живот мој: И то све псклањам њој, Љуби мојој премилој. Ко је човек као ја, Који тражи то што ја, Ко имаде, то што ја, Ком је драг и мио свет Па ма блажен, ма и клет, Ко се нада срећи још Смерној, мирној, овакој, Не великој, опакој : Нека диже чашу сад, Нека гони сваки јад, Нек усвликне са мном сад : Срећно свима, дао бог, Свак да нађе друга свог. јЗ. јЗ. ^ОРИЋ.

НА ПРЕСТОЛУ ВБРТОЛДА АУЕРВАХА (Наставак) XI. У селу крај језера или управо у оно неколико кућа што беху око механе „код гемзе" било је велико узбуђење пошто онако брзо и онако чудновато нестаде Валпурге. Све ти је јурило у механу, јер механџија уме најбоље од свију да прича како је то било, и кроз његова 32*