Otadžbina

ИВАН ГУНДУЛИЋ

121

.али има места врло лено преведених.' Престављена јо у Дубровнику још за живота ГундулиНева. 2 Једном. тако казују грчке приче, изиђе Прозераина, кћи Церерина, да украј једног језера бере цвеће с другама. Овде је виде Идутон, бог иодземног света, заљуби се у њу и одведе је у своје царство. А кад чу то њезина мати, иође да је тражи по целом свету. Лутајући дуго дође к Аретузи, која каза Церери да је Плутон одвео ГТрозерпину у подземни свет где отиде Церсра 3 и измоли у Нлутоиа да кћи њезина буде код њега 6 месеци а 6 код ње. 4 »Прозерпина« је без сумње преведеиа с талијанског. Изостаје много иза Лријадне. Али је Дубравка међу драмама Гундулићевим најзнаменитија и најлепша. Па дан кад се светкује слобода био је обичај да се иери најлепша девојка (вила) с најлепшим пастиром. Свак признаје да Је Миљенко најлепши али ружному Грдану изађе за руком да новцем ирпдобије лепу Дубравку: но у храму показа се воља божја и Миљенко доби Дубравку. 6 Од побожних песама ваља прво споменути леп иревод асалама давидових, 7 на број ; в за тим песма Од величанства божијех<\од 124 стиха( где се опева Бог и славп величина његова; и најзад Сузе сина разметнога, што је разделио у три мање несме. Грађу је за ову последњу песму узео из Светог писма.' Пред плачем првиммотоје: „онамо просу имање своје живећи беспутно , к пред другим:,»а кад дође к себи, к а пред трећим: »оче! сагреших , и већ нисам достојан. с( Колико је оригиналан Гундулић овде може се судити и по томе што прича у библији има само 14 стихова, а у Гундулића 1 332 стиха. 8

1 V. Л. Зоре ор. с стр. 188. ш

2 V. акад. издаље стр. 2.

3 Тако се казује у драми.

4 У Овидија то беше одлука Јупитерова (МетаморФозе књига 5)

5 О Дубравици требало би више говориги. За сад само велим да је за познаваше ондешњега сгања врло знатан моиолог Љубдрагов (сказање 9, чињење 1), да је на завршетку лепа песма слобпди, која се понав.1>а и да је оно што пева у 8 песми „Османа," у Дубравпци краће изнео (чињ. 1, сказ. 2).

6 т. ј. 6, 3 1, 37, 50, 101, 129 и 141.

' Јеванђеље по Луци гл. 15, ст. 11 — 25.

8 Најлепша је и најокруглија међу Гундулићевим делима песма под насловом Сузе сина разметнога , ред лиричких прекрасннх размишљања с цртањем појединих момената. по теми нознате јеванђелске нриче (Стојана Новаковића : Историја срнске књижевности, 1871, стр. 137).