Pijemont

Број 259.

Стр. 3.

„П И Ј Е М 0 Н Т-

(ирап | Парнз — Намере француске владе Петроград, 13. октобра Влада француска рануна, да ће се половином новембра вратити у Париз. У то доба биће сазван и парламент у ванредни сазив.

— Како је у Немачкој и Аустрији. —

Петроград, 13. октобра. Немачке социј(алисте отпочеле су борбу шротиву конзервативаца, и прете да неће гласати за нове војне кредите. Немци су послали у унутрашњост царевине велику количину предмета, што су их попљаЧкали у Пољокој, пре борбе код Висле. Аустријска врховна команда ћути о борбама на Висли. Немачка штампа такође. јављају из Беча, да сва писмз за унутрашњост монгрхије морају бити експедована отворена. У Аустро-Угарску забрањен је улазак итали|јаноким листовима.

— У Битољу, СКопљу, Митровици и Београду. Министарство Иност|раних Дела известило је, преко Министарства Унутрашњих Дела, Управу Града Београда, да су у Србији отворени следећи конзулати: 1. ) конзулат прве класе у Битољу, са реоном Битољ, Дебар, Орид, Велес, Штип и Дојран; 2. ) конзулат прве класе у Скопљу, сз реоном Скопље, Тетово, Призрен, Прилип, Приштина, Лесковац и Куманоео. 3. ) вице-конзулат у Митровици, сз реоном Митровица, Пећ, Нови Пазар, Рашна, Сјеницз, Пожега и Ужице; и 4. ) вице-конзулат у Београду, са реоном у који спадају сви окрузи у Орбији, који нису гаре ламенути. У конзулатима у Битољу, Скопљу и Београду, већ је отпочео рад, а конзулат у Скопљу отправљаће све послове конзулата у Митровици, док не буде и тамо постављен конзул.

Претплата на „Цијемонт* стаје један динар месечно.

Једна важна одлука На питање Министарства Финансија о томе: колико се на име плате има издавати породицама оних чиновника граћанског реда који вршећи цивилне службе буду заробљени и одведени у ропство Главна Контрола решила је: да се породицама омих чиновника грађзнског реда, који вршећи цивилне службе буду заробљени и доведени у ропство издаје половина плате. За београдску сиротињу Влада Илић, индустријалац из Београда, приложио је хиљаду динара као свој прилог за београдску сиротињу. Платне признанице У јучерашњим „Српским Новинама" публикована је ова обзнана Државног Рачуноводства: •ЈЗДржавни чиновници, пензионери и остали службеници, који су употребл>ени на војну душност, треба своје признанице, оверене од стране дотичне команде или, уместо тога оверена овлашћења за пријем плате, благовремено да шал>у својим породицама или другим лицима, за пријем плате или пензије. У Случају да се деси, да је коме чиновнику или нензионеру, као војном обвезнику, ипак било немогућно да благовремено пошље своју признаницу, онда се само у тако изузетним приликама има издавати плата или пензија жеии или у недостатку ове, пунолетном сроднику, код кога би деца тог чнновника била на издржавању. Ну ако такав чиновник не би имао ни жене, ни деце, плата, односно пензија, не може се издавати без његове признанице или овлашћења. Ко би од чиновника или пензионера био против промене горњег изузетног поступања у погледу на своју личност, треба то нарочитим актом да изјави кодблагајнице, иа којој плату прима. Линне вести Г. Живојин 0. Дачић, управник Државне Штампарије, који се налазио на војној дужности при штабу Треће Ар-

мије, допутовао је у Београд на краће осуство. Г. Милан Бојовић, редактор и ратни дописник „Руског Слова“, допуговао је у Београд. Нова ратна карта Картографско оделење Главног Генералштаба издало је две велике карте францусконемачког и руско-аустрискогнемачког бојишта у четири боје, сразмера један према два милиона. Обе карге коштају свега Г20 дин. и когод буде купио ове карте приложиће поменуту суму „Српском Црвеном Крсту", пошто је целокупан приход намењем српским рањепицима. Рањен студент Г. Топлица Пешић, студент права и новинарски сарадник рањен је у једној од последњих борби.

— Један случајан докуменат. Ленгенфелд, 19. августа 1914. Драги Карло, Примили омо твоје нарте и ствари са великом радошћу. Немој се љутити што ти тако дуго нисмо писали, јер нисмо знали тачно твоју адресу. Данас смо прнмили твоју карту и одговарамо ти одмах. До данас је све било добро и сви смо доброг здравља, што и теби желимо. Само једну ствар: има петнаест дана како не радимо; фабрика платна не ради још од пре три дана. Незнамо када ће почети, али се надамо да ћете скоро ући у Париз и да ћете нам донети много драгоцености и златних сатова, пошто немамо новаца. Драги Карло, морамо плаћати дажбине а у кући немамо ни паре. Михаило је долазио у суботу да наплаги осигурање, али ми нисмо платили; само смо морали за тебе да платимо. Надамо се да то неће трајати дуго: чим будете заузели Париз све ће биги свршено. Уништите цео тај зликовачки чопор што се зове француока војска. Много ти поздрава шаљу твоја мајка, браћз и сестре а такође и твоји пријатељи. Надамо се да ћеш нам се вратити здрав; али понаељам ти још једном, не заборави златне оатове. Ми смо сви мирни, јер немачка војска напредује. Мзрија удова Вајланд.

шњава, исто таио и одступање Руса на линију реке Сана и дизање опсаде Пшемисла. Јер, линија реке Сана обезбеђује бок глгвне масе војске, која се налази на Висли. Продужити опсаду Пшемисла било би сад не само бесциљно, но би то за опсадну војску било сасвим и опасно. Поред тога, дизање опсаде даје Рубима и крупне користи: гарнизон Пшемисла не прелази 40—50.000 људи, састављених од трупа друге линнје, чији се знатан део не може да одвоји од тврђаве. А дижући олсаду, Руси добијају за олерације у пољу вероватно 7580.000 људи, који се могу улотребиги где се хоће. АУСТРИЈСКИ ПОРАЗИ НА САНУ. Аустрнјанци су објавили поврата« Јарослава №31о неканав велики свој успех. Али се и овде, као и у многим другим стварима, аустријски фалсификати виде на лраи поглед: онм су могли узети само вг^рош Јарослав и једно или

два мала утврђења, која се нала-. зе на левој обали Сана, док се Ј глгвна маса утврђења Јарослава налази на десној обали Сан, т. ј. у руским рукама. Покушаји Аустријаиаца да пређу реку Сан одбијени су. У бојевима јужно од Пшемисла они нису имали успеха и изгубили су многб заробљеника. Али, баш кад би они у Галицији имзли и потпун успех, то не би значило много, јер се исход битке има очекивоти на пољима Пољске. БИТКА У РУСКОЈ ПОЉСКОЈ. Исход се битке у руској Пољској наравно не може унапред прорицатћ. Али пажња, с којом су Р>уси гледали на главну ствар, занемарујући све што је мање важно, обећава им успех. Исто тако не треба очекивати, да ће отпор Немаца бити сломл>ен одједном, у једној битци, ма колико она била дуготрајна. Одбачени са Вксле, Немци ће се побринути да се задрже: у почетку на линији тврдиње Торна и мо-

чарне реке Варте, а затим на линији реке Просне и Гнезненских Језера, и, најзад, на линији тврдиња Познањ—Бреолава. Али само у једно можемо бити уверени, а то је: да ће, како војнички успеси, а тако, у знатној ^мери, и економски узроци, раније или доцније, дати нобеду тројноме споразуму и његовим приврженицима. ЗНАЧАЈ КАРПАТСКИХ ПРЕЛАЗА. Остаје да кажемо неколико речи о значају карпаггских прелаза и њиховоме заузимању од стране руских трупа. Све дотле, док се не заврши главни судар између аустро-нем/гчкнх снага с једне и руских с друге стране, карпатоки гребен за руске трупе, које заузимају Галицију, има само значај 6дбранбене линије, која штитн галициску област и комуникације руске војсне у јужној Русији. Руски одреди, који су се преко Карпата кренули, имају само уло-

Ухваћен подводни брод БЕЧ, 12. октобра. — Подводни брод, који је исчезао из Специје довукла је јуче једна талијанска лађа у пристаниште ове вароши. Над послугом извршено је испитивање. „Белом* је остао у Ајачију: Потопљен брод ПЕТРОГРАД, 13. октобла. Један енглески контраторпиљер потопио је на холандској обали један немачки подводни брод. Енглеске лађе са успехом настављају бомбардовање деснога крила немачке војске. Уништен аероплан Једанфранцускиавијатичар уништио је јуче; код Амијена један немачки аероплан.

Последње вести

Руске победе Ниш, 14. октобра. Према телеграму који је вечерас стигао русне трупе имале су велике успехе на фронту према Немцима у руској Пољској. На фронту према Аустрнјанцима, јужно од Пшемисла руске трупе однеле су сјајну победу над непријатељем. који је имао око 5000 мртвих и рањених. Поред великог броја заробљеника Руси су запленили 20 топова.

Одбијени немачки напади Парив, 13. октобра Акција се продужава под истим погодбама под којим и прошлих дана. Жестока борба води се између Њупора и Лила. Немачка војска није могла прећи Изер између Њупора и Диксмида, На западу и на југу од Лила живи напади непријатељеви одбијени су.

Нови француски успвси Париз, 13. октобра Нзмеђу Оазе и Аргоне нема иишта да се забележи сем омањег иапредовања наших трупа на северо-западу од Соасоиа и пределу Краоиа. Артиљериска борба води се на горњем току Мезе. У Вевру тешка артиљерија француска држи под својом ватром пут од Тијокура ка Понзари Бурвиљу и Моанвилу, који је главна комуникациона линија за Немце ка сен Мијелу. Јуче у Аргони уништен је цео један пешачки немачки пук. Нвмачки порази у Белгији Лондон, 13. окт. Борба иостаје све убисгвенијом у Белгији. Туку се огорчене битке и ревултат им још није одлучан. Немци су претрпели огромне губитке. Пред Двдеаганом Софи/а, 13. октобра Један енглески ратни брод стигао је јуче код Дедеагача. Огромни немачки губитци Петроград, 13. октобра Јављају из Париза, да су у борбама на северу Француске Немци имали огромних губитака. гу извиђачких одреда, са зздвтком: да израније открију неочекиване нападе Аустријанаца. Онага је тих одреда, по свој прилици, мала: обично један козачки пук, са батеријом м митраљезима и неколико батаљона. А кад се И 1 мг 1 на уму величина руске војске, која се развила од Балтичког Мора до угарске низије, мора се признати, да су за њу ови одреди ништа друго, него левокрилне патроле. Да ли ће се они кретати напред или одступати, у зависности је од ситуације и напора Ауст,рија 1 наца, чији су престиж већ само својим присуством озбиљно уздрмзли, — то не треба да изазива у нашим круговима нипреувеличане наде, ни тако мало основна рааочарења. У БЕРЛИН И БЕЧ. На поље главне битке привлзчи се, у колико је год могућно, највећи део снаге. Издвајзње знатних одреда, да би се постигли мање важни циљееи, крулна је

грешка, којв се увек горко плаћа. Тек кад се разбије главна аустронемачка снага, може се очекивати упад већих руских дела у Угарску или наступзњв к Бечу.Али ће главне масе руске војске, у сваком случзју, морати иаступати ка Берлиму, чије ће заузимање, вероватно, поназати иемачком народу, д а је некорисно одупирати се ; и даље.

Рлтне ситннце У кинеској варошици ЦинаиФУ забрањено је да се примају немачке мерке. Јаланци су маркама оборили курс ислод наших 20 пара динзрских. ♦ У мађарској вароши Ђуру еојници четвртог стрељачког корлуса побунипи су се против суровог понашања официра. Редов Бакша убио је потпоручиика Гебера .