Podgorac

~

26. новембар 1998.

сТодгорацш, О

Од "Подгорца“ до "Подгорца"“

ДВЕ СЕДНИЦЕ СО ОСЕЧИНА

[О Подсетник на догађања између два броја листа

ж ПУШТАЊЕМ у рад три нове трафостанице (у Горњем Црниљеву, Драгодолу и Лопатњу), отварањем пута у засеоку Бирчани (Лопатањ), затим Завичајног музеја у Осечини, промоцијом "нултог" броја листа "Подгорац", пријемом гостију у сали Народне библиотеке Осеччина и народним ручком за бројне званице код фамилије Анђелић у Лопатњу, обележен је 16. сештембар - Дан ослобођења Осечине.

ж ВЕОМА јак земљотрес, који се догодио 1. октобра, тек неколико минута иза поноћи, а поново шест дана касније у нешто блажем облику, са епицентром у околини Мионице, добро је "продрмао" и читаво подручје ошштине Осечина. На грађевинским објектима, посебно старијег датума изградње, причињена је озбиљна материјална штета, која се још увек евидентира, утврђује, процењује ... • ж НА СВОМ редовном деветом заседању у садашњем сазиву, СО Осечина је 15.

октобра једногласно усвојила годишњи извештај о раду ОШ "Браћа Недић" Осечина ОШ "Чеда Милосављевић"

Пецка и Дечјег вртића "Лане", оценивши да су све три васпитно-образовне установе успешно обавиле свој задатак на пољу образовања и васпитавања младих нараштаја. х ХРАМ Светог вазнесења Господњег у Осечини прославио је 8. новембра своју крсну славу посвећену Светом великомученику Димитрију-Митровдан. Свечаном богослужењу у цркви и славском ручку у прквеним просторијама, поред свештенства, присуствовао је и велики број гостију и верника из овог краја. жх ЗАЈЕДНО са Ваљевом, Мионицом, Убом, Љигом и Лајковцем, Осечина је оснивач Дирекције за обнову подручја Колубарског округа погођеног земљотресом. Дирекција ће координирати све активности на реализацији мера за отклањање последица земљотреса, ажурирати евиденцију и пратећу документацију о врсти и степену оштећења објеката, као и о висини штете и пружању стручне помоћи на реализацији програма санације, а уједно ће располагати са прикупљеним средствима. Представник Осечине у Дирекцији с биће _ председник _– СО-е Драгољуб Николић. Одлука о томе донета је на 10. редовној седници СО, која је одржана 13. новембра. де

При Народној библиотеци у Осечини свечано је на Дан ослобођења отворен Завичајни музеј.Идеја о отварању потиче од осамдесетих · година.Коначно, на великом и лепо уређеном простору, од 1000 експоната, изложено је 200.Експонати обухватају период од праисторије до данашњих дана.

Од кустоса музеја Живана Грујичића смо чули:

МЕДИЦИНА ВАКЦИНА ПРОТИВ ГРИПА

# Заштитну вакцину против грипа пожељно је примити од половипе октобра до половине децембра, пре освајачког налета вируса и спидемије - саветују лекари.

Сваке зиме вирус грипа обара с ногу милионе људи у свету . Како се превентивно лечити

-Вакцина се првенствено препоручује ризичним групама становништва - хроничним болесницима и особама старијим од 65. године, али се препоручује и здравим особама.Вирусу погодује најхладније време у току године - каже др. Светислав Станојевић, директор Дома здравља у Осечини.

Домови здравља у Пецкој и Осечини су добили по 250 доза, што није довољно за потребе најугроженије популације. Мали је број грађана који сами купују вакцине, иако им је цена приступачна - кажу лекари који воде приватну праксу.

На питање да ли је вакцина једини начин спрчавања грипа др. Душан Миловановић из Пецке објашњава:

-Вакцина једино заиста зауставља ширење заразе. Али у току зиме требало би да се усвоје неке навике у понашању које ће смањити опасност од ове болести. Избегавати простор где борави више људи, старије особе не треба да излазе напоље у најхладније доба дана, обавезно проветравати просторије где се борави, децу не претрпавати одећом, а исхрана мора бити богата витамином Ц, јер он јача одбрамбени механизам организма. 5

У сваком случају требало би се придржавати додатних, превентивних мера, како би се на време спречио грип.

СА.

сессвоссеовевовсововсссововосвосоввовоссвсесовфоввогсвеосесеољосвеосвовововеосевоссосовсоововоссоссвесвовог«

ПРИВАТНА ЛЕКАРСКА ПРАКСА

БРЖЕ ПО ЗДРА

Скоро годину дана у Осечини ради приватна ординација др. Гаврића. Ту се обавља- _ ју све врсте спепијалистичких прегледа, а цена услуга је нижа за око 40% у односу на сличне ординације у оближњим местима. Е

Пре отварања ове ординације др. Љубомир Гаврић је радио као болнички лекар у Зворнику, а након тога у Санитетској служби Војске Републике Српске. Искуство дугогодишњег лекара омогућило му је да обавља прегледе као што су: интернистички , ултразвучни , ошшти , гинеколошки као и многи други. Гакође се врше многе лабораторијске анализе. Пацијенти су задовољни радом мн, што је најважније, тачно утврђеним дијагнозама. Ординација је модерно опремљена, а љубазност особља на завидном нивоу.

-Ми све услуге радимо стручно „све анализе такође. Радимо свакодневно, а на позив пацијената у свако доба дана и ноћи. Имамо доста падијената , како сталних тако и нових , који од нас одлазе задовољни - каже др. Гаврић.

Многобројни пацијенти који су били присутни у време нашег разговора, потврдили су стручност и љубазност на коју наилазе код др. Гаврића.Овде се брже долази до здравља, рекли су они, али и до добрих савета и љубазне речиЛо је потврђено широким, љубазним осмехом мед. сестре Весне.

свосвовссовсовеовсевсосвовсосеооссовсосесесосососеоосвсосевссововсоссовеововеоесесесовосесососовевовсосевосовсссосесесоововосвесососеессоосоовење

....

22:

У <

(снимио: Јован Марковић)

с.....

Први посетиоци музејске поставке у Осечини

пронађена у рушевинама срадњовековног града ПЕТРАС (данашња Петрина стена на Рожњу).У поставци се поред вредних експоната од камена и керамике налазе два амулета, избрушена кроз средину ношена око врата девојака.

У оквиру музеја, однедавно је формирана секција младих нстраживача која окупља ученике основне и средње школе из Осечине. (СА.)

Отворен Завичајни музеј у Оседчини. ВРЕДНИ ЕКСПОНАТИ

-Поносни смо што Осечина коначно има Завичајни музеј, а пре нас је постојао само у Ваљеву.Уу њему се налазе веома значајни експонати, међу којима има и оних којих нема ни у једном музеју у земљиТо је на пример, девојачка огрлица