Podgorac

4

СПодгорац,

ЋЕ угла ветеринара "

ОПАСНОСТ ЗВАНА ТРИХИНЕЛОЗА

Трихинелоза је обољење човека и животиња, а посебно свиња, пацова и многих других домаћих и дивљих животиња. Једно је од тежих обољења човека са могућим смртним исходом. Проузроковач трихинелозе је ТЕСНМЕЈА ЗРТЕВАТ.

У нашој земљи се сваке године установи више случајева трихинелозе код већег броја људи, а као извор инфекције у највећем броју случајева било је свињско месо. Једући заражено свињско месо, људи уносе у организам известан број ларви, које даље продиру у мишиће, проузрокују бол сличан оном реуматичном и многе друге симптоме, као што су поремећаји у раду органа за дисање, срца, потешкоће у гутању, нервне симптоме и друго. За разлику од људи свиње показују слабо изражене, нетипичне симптоме, тако да се ова инфекција код њих обично дијагностикује тек после клања. Стога је неопходно да се у најближој ветеринарској амбуланти изврши трихиноскопски преглед меса закланих свиња, а као

јању од минимум 20 дана.

најподеснији узорци узимају се мишићи дијафрагме.

Оно што човек може сам да уради и да се заштити је да једе само добро кувано или печено месо на температури, преко 7090, или да месо држи у замрзивачу на -159Ц у тра-

Смањењу шанси за инфекцију свиња доприноси дератизапија простора где се оне гаје.

Др. вет. мед. Зоран Бељић

На слици: Мика Анђелић из Лопатња објашњава гостима како се суше шљиве

ТЕМЕ И ДИЛЕМЕ:

СЕЛО И ПРОБЛЕМИ ОКО ЊЕГА

ЗАШТО7

Зашто нам је село све старије, а производња све мања и скупља7

Разлог је једноставан. У селима није ни близу изграђена инфраструктура. Нема добрих путева, напон струје ни изблиза не задовољава, а у послесње време је проблем и вода, како за пиће, тако и за техничку употребу. Надаље, механизација за пољопривреду је доста стара, а нема ко ни да је одржава. Све то поскупљује пољопривредну производњу. У овом коментару се нећемо упуштати у пласман и цену производа.

КАКОг

Велики број пољопривредника сматра да приоритет државе треба да буде развој пољопривредне производње. Многи оправдано мисле да је пољопривреда и даље основна грана у нашем укупном развоју и да она кредитира све друге државне субјекте.

Мишљење _ пољопривредника није далеко од праве истине. То би

значило да треба извршити селективно кредитирање укупног друштвеног развоја и на тај начин побољшавати услове у пољопривредној производњи.

ЗАТО!

Без обзира на тешкоће у којима се налази наше село, требало би учинити све да се реши питање кредитирања пољопривредне производње под повољнијим условима него што су били до сада. Онда, уложити сваки могући динар за изградњу и поправку путне привреде, електро-објеката, а уз побољшање квалитета струје, градити објекте за снадбевање водом.

Зато треба веровати у онога ко гарантује производњу, квалитет, пласман и стабилније цене. Зато је потребно добро знати да се селу мора поклањати дужна пажња, знати како се превазилазе, али брзо, настали проблеми, и искористити то што још, издашно, даје природа.

Обрад Павловић

ВОЋАРСТВО

26. новембар 1998.

ПРЕВРЕМЕНО ОТПАДАЊЕ ПЛОДОВА

ж Познато је да воћке могу обилно да цветају, али да релативно мали број плодова дозри. Другим речима, многи плодови отпадну од завршетка цветања до бербе.

ж Постоје три периода јачег отпадања плодова воћака: први, после прецветавања; други, крајем маја и током јуна и трећи, пре бербе.

ж Први период отпадања плодова настаје као последица особина сорте или услед поремећаја у процесима опрашивања или оплођења, угињавања или образовања малог броја нормалних ембриона у плоду, преобилног · заметања, – напада проузроковача биљних болести и штеточина или због хладног времена после прецветавања. Ово рано отпадање плодова воћака меже да се смањи избором добрих сорти опрашивача или уношењем већег броја кошница у воћњак. ж Други период отпадања плодова је такозвано јунско отпадање. Оно је често код јабучастих (јабука, крушка) или коштичавих воћака (шљива, трешња, вишња, бресква, кајсија). Јавља се крајем маја и у току јуна месеца. Јунско отпадање је нарочито штетно у годинама када се заметне мало плодова и представља критичан период у коме степен оплођења, физиолошко стање воћке и њених органа (нарочито исхрана и снадбевеност водом) и временске прилике битно утичу на родност воћака.

Код коштичавих воћака у плоду се налази по правилу само један ембрион. Ако он угине, јунско отпадање може да изазове _ велике штете у производњи воћака. Током јуна више "отпадају плодови са младих бујних стабала, са слабије развијених грана и стабала која су обилно понела, као и стабала чије су лишће оштетили проузроковачи болести, штеточине или град. Јунско отпадање плодова се појачава при кишном, облачном и хладном времену, као и за време суше, а смању-

је при сунчаном и умерено топлом времену.

Плодови "шљива заражени вирусом шарке шљиве обично интензивно с" отпадају током читавог периода од јунског отпадања до бербе.

ж Грећи период отпадања

плодова јавља се непосредно пре бербе. Отпадање плодова се појачава у сушним годинама, када се јави недостатак азота и угљених хидрата или кад настане делимична дефолијација (отпадање листа). Плодови воћака отпадају зато што се образује слој за одвајање између петељке плода и родне гранчице.

ж Да би се спречило отпадање плодова користи се прскање фитохор _монима. Прскање треба обавити по сувом времену бринући при том да се место на коме се образује слој за одвајање што боље испрска.

Зоран Иконић, дипл. инг.

воћарства

ОДОБРЕНИ ПОЉОПРИВРЕДНИ КРЕДИТИ

ПОДСТРЕК СТОЧАРСТВУ

Министарство за пољопривреду одобрило је кредите Славку Ранковићу из Г.Црниљева и Драгану Бојичићу из Гуњака, а недавно је предложено још пет произвођача за доделу нових кредита.

Међу онима који су и ранијих година добијали овакву врсту помоћи за развој сточарства био је и Славко Ранковић. Сада је добио кредит за узгој расних јуница. Овај вредни пољопривредник, у чијем домаћинству живи још седам чланова породице на преко 25 хектара земље, каже:

-Кредит је повољан и стигао је у право време.Сточарством се бавим дуго, а оно је запостављено у односу на предности које пружа овај терен.

Искористићу постојеће товилиште и у проширити тов јунади. За сада, поред мојих седам крава, гајићу још десетак расних јуница.Раније сам товио по тридесет јунади.Овај посао није ни мало лак, али с обзиром да могу да обезбедим одређену количину сопствене хране за стоку, мислим да ће се ипак исплатити.

Домаћинство Ранковића се поред овога бави гајењем малине, шљиве, а дневно предаје 60 литара млека.Ради се од јутра до сутра и зато се с пуним правом може рећи да његово домаћинство важи за једно од најугледнијих у овом крају.

СА.