Podgorac

~

25. фебруар 1999. софи ту

2 пренета и

Подеорач, З

Највећа светиња манастира Хиландара ускоро у; Осечини

стиже ТРОЈСРУЧИЦА "

После дводневног вања у Осечини, чудотворна икона биће 5. марта по подне пренета у Ваљево, затим даље у манастире у Лелићу и ћЋелијама. онда у цркве у Бранко-

Икона Пресвете Бого- задржародице | Гројсручица“ из манастира Хиландара. која од средине фебруара борави у црквама и манастирима у општинама Шабац. Богатић. — Лозница. Крупањ ни Љубовија.

стиже 3 марта око подне у Осечину, где ће остати до 5. марта.

Највећа светиња Хиландара биће изложена у цркви у Осечини, у којој ће се тих дана свакодневно одржавати службе. Црква позива све вернике из подгорског намесништва да дођу на молитвено поклоњење икони за коју се верује да има чудотворну моћ.

-Пред нашом великом светињом иконом Пресвете Богородице. која је давно настала дешавала су се разна

чудесна дејства Божја. Она је светом Јовану Дамаскину донела исцељење одсечене руке. а он је у знак

вини. Мноници н Коцељеви, манастир у Каони, а сав приход од прилога верника биће иско-

захвалности. још у 8. веку. ришћен за завршетак највеће исковао металну руку на икону, православне богомоље-Храма па је она због тога- Светог Саве на Врачару, у "Тројеручица .-каже прото- Београду.

јереј-ставрофор Михаило Д. САВИЋ

Радивојевић.

па ен ее нон авоне но вов о вео ои ава ош ше во о о а о ша а о за е о о о о о ево о ава оо а ша

Пецка

Апотекарска установа у (сви Галеникини лекови су Пецкој до сада није имала скинути са листе), тако да већих потешкоћа у раду. велики број пацијената не

Дневно се прими по стотинак пацијената и преко 150 рецепа-

може да купи потребне лекове. Апотека се налази уз Дом

та. Веома је добра сарадња са здравља. Сарадња са овом

Домом здравља у Пепкој. установом је на највишем У време највеће несташице нивоу. О томе је госпођа

лекова апотека у Пецкој је Драјић рекла:

била добро снабдевена. Услуга -Наша сарадња са Домом

је увек на нивоу. јер Милица здравља је за сваку похвалу. Драјић, која овде ради већ Апотека не ради викендом, али неколико година. као да не зна је зато превијалиште у Дому

за умор. Увек спремна за савет, здравља добро снабдевено, објасни све што је потребно а тако да има најнеопходнијих све то уз осмех који некада лекова за превентиву. Наравно, значи више од лека. Питали сви озбиљнији И тежи смо је шта се тренутно највише случајеви се упућују у веће

тражикојих лекова има, а шта здравствене центре. Пацијенти

недостаје. не чекају никада дуго ни код "За сада имамо све врсте нас, нити у Дому здравља. антибиотика, антиреуматика, Према ономе што смо антипиретика, као и све лекове видели у апотеци, заиста је за хроничне болеснике. велики одлив лекова, јер пациАпотека је снабдевена свим јенти непрестано долазе.

врстама витамина и има све из Највише се траже лекови продечијег програма У нашој тив грипа, и за хроничне апотеци нема цитостатика и болеснике. Ова апотекарска наркотика (то се не набавља). установа прима пацијенте са Дневно у просеку примимо 150 великог подручја које гравитирецепата. Нажалост, многи ра према Пецкој.

лекови се плаћају, скупи су С. АНДРИЋ

УПРАВНИ ОДБОР Народне библиотеке (Осечина, на седници одржаној 19.2.1999. године, донео је одлуку да за све пољопривреднике упис ове године у библиотеку буде бесплатан. (О. ИВАНОВИЋ)

ве бен еввевеоее ве ееоевове не

оеееее ен ееоовеоеевеоее ево весео во ве севесноввее вв еввеееевеееееее нове евеееееевее ве вео ввеоееее вв бео вене ево не вене ево о

: Бухенвалд, Равензбрик, Берген-Белсен ..)

Из Црвеног крста

РАТНИМ ЗАРОБЉЕНИЦИМА. ПО 500 МАРАКА

Преживелим ратним заробљеницима Другог светског рата, после договора Југословенског Црвеног крста и немачке владе, биће исплаћено по 500 марака. као једнократна хуманитарна помоћ.

Право на помоћ од 500 ДЕМ имаће сви ратни заробљеници Другог светског рата, који су били интернирани у један од логора у Немачкој или Норвешкој (Маутхаузеп. Аушвиц, Дахау, Самим овим чином

Немци признају време и рад заробљеницима који су били у

: њиховим логорима. Лицима која су била у Италији, Албанији,

Грчкој или у неком од логора у Југославији ова врста помоћи неће бити призната.

Будући да до краја није дефинисан став да ли ће и избеглице на територији СРЈ, а који задовољавају критеријуме, моћи да поднесу захтев за надокнаду. Њихови захтеви. уколико их има, биће примљени и евидентирани до коначног тумачења од Црвеног крста Србије и ЦК Југославије.

Захтеве за надокнаду попуњаваће радник Црвеног крста. а поред захтева странка је дужна да донесе:

- потврду Црвеног крста о боравку у једном од горе наведених логора

- извод из матичне књиге рођених

- уверење да је од 01.01.1997. године имао место боравка на територији СРЈ.

- лекарско уверење ако је лице млађе од 65 година

Захтеви за надокнаду ће се подносити у ОО Црвеног крста до 20.6. ове године. ;

(7 А

обе еее не бес ес е о о о о о о о о со о во ша о ои о о осе ено сео а вео нв ево ова обе е вв ве ва ва

Политичке активности

ПРВА СЛАВА СРПСКИХ РАДИКАЛА

Општински одбор Српске радикалне странке за Осечину, први пут је ове године почео да слави своју страначку славу Гри Јерарха. Свештеник Раденко Андрић освештао је радну просторију, а затим је уз жито и вино обављено традиционално ломљење славског колача.

(Снимио: Милан ФИЛИПОВИЋ)

Ломљење славског колача

Радикали су, поред чланова Ошштинског одбора, својих чланова и симпатизера, на славу позвали и челне људе осталих политичких странака. Свечаности је присуствовао Бошко Петровић (председник ООЈУЛ-а), Јордан Симић (СПО), док од социјалиста није било никог. Након ломљења колача, председник странке Зоран Мијаиловић је позвао госте за трпезу на којој се нашло свега, почев од доброг пребранца и пића, па до разноврсних колача. Славило се до увече, а сви они који су тог дана свратили у просторије где су и ОВ синдиката, ОО Црвено: крста и Истраживачи (и сви они су били гости на ручку), били су послужени и позвани на ручак.

- Почели смо ове године да славимо нашу страначку славу, како то налажу верски обичаји и као што доликује једној озбиљној политичкој партији, скромно, онако како нам је дозволила у овом тренутку ситуација. Захваљујемо се свим гостима који су се одазвали позиву и дошли да увеличају наше славље рекао нам је председник СРС Зоран Мијаиловић.

Снежана АНДРИЋ