Podgorac

29. април 1999.

Антиратни протест у Осечини

ГЛАС ПРОТИВ БЕЗУМЉА

Са великог протестног скупа одржаног у Осечини 8. априла у свет је отишла јединствена порука да српски народ не жели рат, да хоће решење косовске кризе мирним путем, али да неће дозволити да дође до насилног одвајања Косова од матице Србије и Југославије.

Војсци и полицији, као и државном руководству СРЈ на челу са председником и

брат ле Прат а тоа

прљавом рату нашла на удару

варварских · напада | НАТО снага. У име пољопривредника

ове ошштине Славко Ранковић из "Горњег Црниљева је поручио:

-Светска сила и неправда опет се сручила на нас. Хоће да нам узме срце и душу, хоће да нам отме Косово и Метохију. Е, неће моћи! Издржао је српски сељак у

Југославије заслужили су све

врховним командатом оружаних снага Слободаном Милошевићем, дата је пуна подршка у предузетим активностима на очувању интегритета наше земље и задржавању суверенитета сна читавој својој територији.

Митинг је почео одавањем поште свим до сада погинулим

у одбрани домовине, као и цивилним жртвама агресије бездушних снага западне алијансе.

Први говорник била је Милица Живановић, ученица осмог разред ОШ "Браћа Недић" из Осечине:

-Апелујем да издржимо, истрајемо и (будемо одани

нашој отаџбини. Суочени смо

са великом · силом, али свхатамо ово као Божије искушење да (будемо јачи, бољи, да се волимо више.

Пошаљимо поруку мира свету који живи у мраку безумља и лажи. И зато пред Васкршње празнике, ради мира и победе разума над помраченим умовима, рецимо:"Опрости им, Боже, не знају шта раде", али додајмо овоме и Његошеве стихове:

„Вук на овцу своје право има,

ка тирјанин на слаба човјека,

ал тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права,

то је људска дужност најсветија!,,

__ Затим је писац Живан Грујичић, једини члан Удружења књижевника Србије из Осечине, подигао глас против бесомучног уништавања недужног народа и материјалних добара, али и богате културне баштине, која се, такође, у овом

прошлости многе невоље и сваки пут победио. Тако љће бити и овог пута! Обрадићемо и _засејати · сваки – кутак слободне земље. Обезбедићемо довољно хране за сву деду и мајке, за чуваре отаџбине, са којима ћемо стати раме уз раме на бранику Србије и Југославије, на бранику српства и православља.

У току митинга из Атине телефоном се јавио фудбалски професионалац Бранко Миловановић, првотимац грчког

Србија по седми пут ставља на велика искушења.

-Припадници Министарства унутрашњих послова и Војске

наше честитке за досадашње храбро држање и веома снажан отпор моћној сили западне алијансе, а државно руководство предвођено председником и врховним командатом Слободаном Милошевићем пуно поверење и свесрдну подршку да истраје у напорима да се сачува целовитост земље и обезбеди мирна будућност. Сигуран сам да ћемо у томе успети јер је правда на нашој страни. Захваљујем се грађанима ошштине Осечина на овако бројном учешћу на овом протесту, лично бих желео да се на овом месту ускоро поново окупимо, само не овим него неким лешпим поводом, као што је, рецимо, обележавање завршетка и стављања у функцију спортских објеката, базена и терена чију изградњу приводимо крају.

богатом културноуметничком, забавном И спортском програму учествовали су КУД "Крушик-Пластика“ из Осечине, глумци позоришта "Мала сцена" из Ваљева Верољуб Веца Андрић и Љубивоје Бубе Марковић (са одломцима из "Времена смрти"

Добрице Ћосића), затим Бранко Лукић, секретар Културно-просветне _ заједнице

Ваљево, Бранко Антонић (са одломцима из књиге Матије Бећковића "Косово је најскупља српка реч"), певачи Андрија Ера Ојданић, Владан

Фосевесеовесевсовеовосесовесоссовосевосовововесовосесеососвовевовососеосевњевеовосесесовососовњеососососсововсовосеососовсососовосово о

- З ~ 53 з х

55

Снимио: Милан ФИЛИПОВИЋ

прволигаша АБК-а, који је подржао земљаке у праведној борби против моћног агресора. Спортисти Југославије који се налазе у иностранству, истакао је он, ширећи истину о збивањима у домовини, хуманитарним акцијама и на све друге начине чврсто су уз свој народ и даће све од себе да се добије овај наметнути рат. Председник СО Драгољуб Николић подсетио је да се у својој дугој и богатој историји

Симић, Јасмина Јанковић, Оливер Лазић и Александар Вилотић и оркестар "Црвени картон", а на фудбалском стадиону одиграна је прва ратна пријатељска утакмица између домаћег зонаша ОФК Осечине и српсколигаша Рађевца из Крупња.

С. АНДРИЋ-Д. САВИЋ

о ессосевевосеовосовеввосововсвесссеовсовесесовосоњевовсово

СТодсвраи, 3

33 "Подгорка-Аграр ": ИЗВОЗИ У РАТУ

Од почетка рата, можда ће ова вест многима изгледати парадоксално, из 33 "Подгорка-Аграр. отишло је пет великих хладњача са око 100 тона малине /триз и роленџ у вредности од око 170.000 ДЕМ, углавном, за немачког купца. Реч је о извршењу раније склопљеног уговора са страним партнером, обавестио нас је финансијски директор "Подгорке" Пантелија Ивановић, напоменувши да се нове количине робе за извоз и даље припремају и да се очекује да ће иностраном тржишту до 1. маја бити испоручено још 60 тона малине.

Иначе, упркос ратном стању, сви _"Подгоркини" капацитети · имају — задово-

љавајућу упосленост, а ова фирма је посебно ангажована на обезбеђивању најважнијих артикала за потребе становништва и пољопривредне производње. Тако је ових дана прво с набављено 65 тона брашна, затим 6.000 литара зејтина и 4.200 килограма шећера, онда је у јеку сетве обезбеђено / из Прахова/ додатних 460 тона минералних

ђубрива /НПК/ а задруга финансира и набавку дизел горива за неколико сеоских

месних заједница.

Снадбевање: СВЕГА СЕМ ЦИГАРЕТА Преко трговинске мреже 33. Шодгорка-Атрари и 38 "Пецка" за. свако мање

домаћинство на територији ошштине обезбеђен је по један, а за вишечлане породице по два литра јестивог уља, као и

по један килограм ситног шећера.

Хлеба, брашна, соли и осталих најважнијих животних : намирница углавном има : довољно у редовној продаји.

Све продавнице раде, солидно су снабдевене, цене су стабилне, једино је евидентан пад куповне моћи грађана, а тренутно највећи проблем у области снабдевања представља велика несташица свих врста цигарета.

У знак протеста

УКЛОЊЕНЕ ГРАСОВЕ КЊИГЕ

Народна библиотека Осечина придружила се акцији коју су покренуле "Вечерње Новости“ и из својих рафова уклонола све књиге познатог немачког писца Гинтера Граса због његове отворене подршке агресије западне војне алијансе на нашу земљу.