Podgorac

8. март 2001.

тррадтаира

Дугогодишњи члан КУД-а опростио се од активног играња

ОПАНЦИ,

Горан Петровић - Доћа увек одговоран и поуздан, као чигра окретан фолклориста КУД-а "Крушик Пластика" из Осечине. Почетком ове године решио је да одигра опроштајни концерт са својим друговима и после тога окачи опанке о клин. Ваљано је прозборити коју у вашем цењеном листу Подгорац о.

Доћи, дуги низ |

година узданци |

ансамбла. Поред својих свакодневних обавеза увек је налазио времена за уметност коју је волео и осећао као врсни уметник.

Уздигнута чела, затегнут као струна, газио је домаће али и позорнице Италије, Сардиније, Аустрије и Немачке, увек блиставо чистог и испегланог српског народног одела којим се поносио, такође и српском

совссоввововевсввввосвевевосвсовеососососсовооосоосооссосовоссвсоссосссссесовесеовсововеоесовссссвсовосососвсове

Одржан Годишњи концерт КУД "Крушик-Пластика"

ЗБОГОМ!

традиционалном игром. И у најтежим тренутцима сатнизације српског народа пред Доћом и српском игром : странци су скидали капу и били уверени да су то лажи, и да је Доћа оличење искрене и поштене српске душе. Доћин ревер краси врлина изузетног друга увек спремног сваком да помогне а и да послуша када то затреба. Мени, његовом учитељу фолклора била је част имати таквог момка за ученике, сарадника и пријатеља у заједничком настојању за очување наше игре и традиције. Штета је што он као и многи други фолклористи у Осечини престају да играју млади у годинама када фолклору могу највише да дају, негде на половини играчке каријере за разлику од младих из већих градова где активни остају много дуже, а често наступају уз повремене пробе и читави ансамбли ветерана фолклориста. Д. МЕДУЛОВИЋ

„АМАТЕРИ СВОМЕ ГРАДУ

суботу 24. 02. на шестом годишњем концерту 150 аматера КУД · Пластика" показало своја достигнућа, “ Награђени најзаслужнији. “ Годишња скупштина одложена до понедељка 5. марта.

Аматери чланови КУД "КрушикПластика" у суботу 24. фебруара (и ако је читавог дана падао снег) успели су да окупе 300 поклоника народног стваралаштва на свом М! годишњем концерту. Јавности су се представили са 13 кореографија у извођењу свих чланова КУД-а.

Концерт је спонзорисало десет приватних фирми, док је овога пута изостала подршка друштвених фирми и органи- , зација.

По традицији додељена су и признања најзаслужнијим члановима КУД-а као и спонзорима. Награђени су: посмртно дугогодишњи члан оркестра Драгослав Шошкић, Јовица Спасић члан управе, ОШ. "Браћа Недић" за несебичну помоћ и сарадњу и дугогодишњи играч Горан Петровић.

За 28.02. заказана је била и Годишња Скупштина, која није одржана због недостатка кворума.

На дневном реду били су извештаји о раду и финансијски извештај за 2000. годину као и предлог плана за 2001. Планиран је и избор нове Скупштине.

Да ли су зима и епидемија грипа

били разлог недоласка чланова

Скупштине на седницу, остаје да се види јер је нова седница заказана за 5. март.

Сигурно је, међутим, да су скоро све културне и

спортске активности

ГОДИШЊИ КОНЦЕРТ: КУД "Крушик-Пластика" (снимио Јован МАРКОВИЋ) : умањене и да је све мање публике на :

трибинама, што несумњиво показује да : су економске недаће превладале над :

потребама културног и уздизања.

Остаје отворено питање имамо ли право да ускратимо омладини младост, лепоту дружења и прекинемо нит очувања културног наслеђа.

спортског

С. РАНКОВИЋ :

СТ одгораи, 13

прРотОЧИЈа КЊНГЕ "почео сат га аншет на шкрге"

Круг не малог броја Подгораца који се баве списатељством обогаћен је још једним чланом који се збирком : песама “Почео сам да дишем на : шкрге“ представио својим сугра:ђанима у препуној сали Библиотеке. :Реч је о Зорану Нинићу, песнику, : музичару, забављачу, активном члану : КУД, свестраној личности без које се : ниједно окупљање забавног типа не : може замислити.

: Са поезијом другује још из ђачких

СТИХОВИ: Глумци "Мале ет на промоцији прве

: збирке песама Зорана Нинића _ (снимио: Д. Пантелић) : дана. Како сам рече, прво је писао за : своју душу, а онда га је толико зах: ватило да је у стиху бележио све оно :што се око њега дешавало. : Заљубљеник у традиционалне вред:ности и село, Зоран је ту и највише : налазио инспирацију за своје ствар: алаштво, па су сви ти стихови, онако :гискрено потекли из његове душе, : свима нама толико блиски и драги. То :потврђује и рецезент ове збирке

: Љубинка Стевановић која у рецензији : каже: “У овој поезији уопште, препоз: ;наје се дух народне епске и лирске : песме. У њој видим аутора који воли : живот, уме да прашта и искрено се опходи са оним што је садржај живљења, трпљења и сањања".

Збирку песам “Почео сам да дишем на шкрге" издала је Народна биб; лиотека, а средства су обезбеђена :путем спонзора. Мора се истаћи разумевање како предузећа тако и појединаца у обезбеђивању средстава за штампање ове књиге и без којих, сигурно је, ови милозвучни стихови не :би били у рукама широке читалачке : : публике. На промоцији која је органи: зована о збирци и аутору говорили су : Рајко Милинковић, Добривоје : Пантелић и Томислав Станимировић, га песме су читали глумци позоришта :"Мала сцена" из Ваљева Драган : Лукић, Верољуб Веца Андрић, Бранко : Антонић, Славица Андрић и сам аутор. : У програму су учествовали и чланови : КУД "Крушик-Пластика" са две коре: ографије.

116;