Podgorac

2 СПодгораи,

СП тата от

31. децембар 2002.

Децембарски председнички избори

ПРЕ ВА О МНАЈЕ

(УВЕКУ -– СРЕЋА

У народу се обични каже трећа срећа, али када су председнички избори у Србији у питању та изрека не важи.

Наиме, ни 8. децембра, када су одржани поновљени избори није изашао довољан број грађана на биралишта, па ће тако Србија 5. јануара 2003. по први пут у историји , по свему судећи добити жену за председника, макар и у В.Д.. стању.

Када је наша општина у питању овога пута у односу на други круг од 8. новембра изашло је више бирача 51,87 одсто од броја уписаних.

Др Војислав Коштуница, убедљиво најпопуларнији политичар у нашој општини, добио је 3738 гласова или 52,28 одсто. То је нешто мање него 8. новембра.

Др Војислав Шешељ добио је 2320 гласова односно 36,16 одсто. Када се саберу гласови које је лидер радикала освојио 13. октобра и гласова СПС кандидата на тим изборима готово да се добија Шешељев резултат од 9. децембра.

Када се упореде ови избори и резултати из претходна два круга готово је извесно да ће локални избори у нашој општини када буду дошли на ред, донети промену власти.

Наравно, нико је сам не може освојити,

па ће у зависности од договора међу странкама зависити и коначан однос снага у будућем општинском парламенту.

Проценат

Коштуница Шешељ изашлих

1. Осечина 422 226 58% 2. Осечина 451 4159, 58% 3. с. Осечина 262 151 53% 4. Плужац 209 39 52% 5. Г. Црниљево 129 107 53% 6. Сирдија 107 47 62% 7. Туђин 56 35 43% 8. Драгијевица 207 84 55% 8. Лопатањ 260 160 45% 10. Остружањ – 77 35 52% 11. Братачић 143 118 57% 12. Комирић 214 138 45% 13. Коњуша 31 31 56% 14. Белотић 187 76 52% 15. Бастав 107 103 42% 16. Гуњаци 254 190 42% 17. Царина 123 129 50% 18. Скадар 163 128 54% 19. Драгодол 122 134 50% 20. Коњиц 52 14 52% 21. Пецка 163 105 74%

Веран КРСТИЋ

Владан Батић, републички министар правде, у Осечини

И СУДСТВУ ПОТРЕБНО ВРЕМЕ

Између два броја нашег листа, општину Осечина односно Општински суд посетио је Др Владан Батић министар правде у Влади Републике Србије са сарадницима.

Председница општинског суда у Осечини Ивана Ристивојевић упознала је високе госте са условима у којима ради суд на чијем је челу. Она је истакла да су услови одлични, а да једино што фали су компјутери и аутомобил. Напоменула је да се нада да ће ускоро бити примљене и нове судије јер их тренутно има само троје од потребних пет.

Изражавајући задовољство опремљеношћу објекта министар Батић је обећао да ће се преостали недостаци убрзо поправити.

-И судство, као и цела земља, у процесу су транзиције и биће потребно још времена да оно постане независно и ефикасно, односно да престане притисак на суд од стране локалних моћника од којих се многи због свега што су чинили пре 5. октобра морају наћи иза брава, наравно узимајући у обзир целу Србију - рекао је Батић.

Судије се такође перманентно морају едуковати, како би што ефикасније радили односно како судски процеси и спорови не би трајали у недоглед.

Након посете суду др Батић, који је и председник ДХСС, одржао је конференцију за новинаре.

Одговарајући на питање посланика седме силе, он је и овога пута истакао да је, поред посла у влади око сређивања стања у судству, његов најважнији циљ је самостална и независна Србија.

ВК.

ПООШТРИТИ КАЗНЕНУ ПОЛИТИКУ

У ситуацији када је на делу ескалација свих врста криминала грађани очекују да починиоци буду ригорозније кажњавани. Зато је, имајући у виду да се свака пресуда доноси "у име народа" неопходан заокрет у казненој политици. То је у Осечини, приликом радне посете Општинском суду у овом месту рекао Владан Батић, републички министар правде.

-Пре 30 година када је било много мање криминала, изрицано је чак 70 одсто ефективних затворских казни, а сада, бар према подацима за првих шест месеци ове године, у 70 одсто случајева изричу се условне казне или судске опомене. То на својеврстан начин подстиче и бодри потенцијалне извршиоце кривичних дела и зато је потребна оштрија казнена политика - додао је Батић. ДЕ.

ДОПУНСКО ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ

Допунско здравствено осигурање је нови облик осигурања које ове године обезбедио Савез самосталних синдиката Србије, за своје чланове у сарадњи са Делта Осигурањем АД. Циљ извођења је побољшање материјалних погодности чланова Савеза синдиката Србије у коришћењу медицинских услуга при лечењу.

Са допунским здравственим осигурањем чланови располажу посебним новчаним средствима за случај настанка теже болести или извршене хируршке интервенције. Накнаде које члан добија зависе од тежине болести или хируршке интервенције.

Ове накнаде могу бити 30.000, 22.500, 15.000, 7.500, динара.

Право на учлањење у овај вид стиче се на основу редовног плаћања чланарина и 40 динара за наведено осигурање. Овим здравственим осигурањем за случај болести ваше деце од друге до навршених осамнаест година.

Допунско здравствено осигурање уговорено је на период од пет година односно за сваког члана синдиката док плаћа осигурање и чланарину у складу са Статутом Савеза синдиката Србије. Б. ЈОВАНОВИЋ

Др Душан Миловановић, председник СО Осечина

СВЕ ОБАВЕЗЕ ИЗМИРЕНЕ

Како оцењујете протеклу годину са места Ваше функције7

- Локална самоуправа је врло успешно радила током протекле године. Све јавне установе и предузећа која се финансирају из буџета, годину завршавају како је најбоље могуће! Обавезе буџета према корисницима су измирене, а за неке кориснике и премашен план.

Како се уклапате у нове законе и прописе о локалној самоуправи, и како оцењујете инвестиције у минулој години

- Закон о локалној самоуправи ступа на снагу после избора. Следи нова организација општинске управе и припрема пратећих нормативних аката.

На нашем подручју урађено је неколико великих инвестиција. На првом месту је трафостаница од 35 КУМ у Пецкој (8 милиона динара). Мост у Гуњацима је при крају. Асфалтирано је 1000 метара пута Пецка - Љубовија. Радови на путу Осечина - Д. Црниљево су започети. Завршено је

шест индивидуалних објеката из средстава за обнову и развој Колубарског округа оштећених земљотресом.

Завршене су две трафостанице 10 КУ, у Лопатњу и Гуњацима са пратећим далеководом. Урађено је десет километара локалних путева ( у Туђину, Сирдији. Г. Црниљеву, с. Осечини, Лопатњу и Скадру)

Приводе се крају радови на пуштању базне станице за мрежу 064. Завршено је спољно осветљење у ОШ у Осечини и Пецкој. Урађено је извориште за водоснабдевање у Пецкој. Припремљена је пројектна документација за почетак радова на покривању зграде СО-е и доградњи полуспрата.

Породица са троје и више деце добиле су материјалну помоћ од 10.000 динара и све породице које су претрпеле штете из разних разлога.

Како гледате на стање у привреди наше општине2

-Нисмо задовољни постојећим стањем у привреди. 33 "Подгорка-Аграр" није радила протекле године ни један дан. Држава и локална самоуправа нису имале приходе 3за побољшање економске ситуације.

Такође нисмо задовољни тренутним стањем у "Крушик-Пластици". Производња не расте, смањен је број запослених, али очекује се приватизација и неко боље стање у овом колективу.

Што се тиче приватних предузећа, ту немамо тачан увид у њихов рад и пословање. Надамо се да ће стечај у "Подгорки" променити постојеће стање, да ће почети са радом неки од погона, а самим тим ће се упослити одређен број људи.

Шта поручујете грађанима2

-Желим свим грађанима и радним људима општине Осечина срећну Нову годину и Божићне празнике, више успеха у раду и пуно здравља. СА.

з : ' Е