Podgorac

2 сТодорац,

СТ елттацњт

2. мај 2003.

На седници СО Осечина од 25. марта прихваћени извештаји буџетских корисника

ОПЗИЦИЈА ПОДИГЛА ГЛАС _

• Највише примедби изнето на рачун ЈКП „Осечина“, Општонске управе, Буџетског фонда и - општинских челника • На део оптужби одмах одговорено, а на остале одговори се очекују.

Извештај о раду буџетских корисника из ове општине за 2002. годину - прихваћени су на редовној седници СО, која је одржана 25. марта, у неким случајевима само захваљујући већини одборника из, на локалном нивоу владајуће коалиције СПС - ЈУЛ, а у неким и уз сагласност опозиционих одборника.

Овдашња опозиција, коју су персонификовали одборници професор Милан Симић (председник ОО Нове Србије) из Удружене опозиције Осечине и Обрад - Бобан Давидовић, шеф одборничке групе Српског покрета обнове, највише примедби имала је на извештаје ЈКП "Осечина", затим Општинске управе и Буџетског фонда за комуналне делатности, уређење грађевинског земљишта и путеве, а најмање на рад Међуопштинског историјског архива, О0 Црвеног крста и Народне библиотеке Осечина. На део замерки одговори су одмах уследили, а на остале се очекују...

; О каквој опструкцији и притиску ' опозиције на руководство локалне ! ' самоуправе је реч ако се зна какав ! ' је однос снага у Скупштини, у којој ; ' владајућа коалиција увек прегласа- ! ' ва опозицију - замерио је Обрад , __· Давидовић председнику СО на: _ ' недавној изјави у штампи. ! · _ - Зар бомба која је бачена на моју : ' породичну кућу 6. октобра 2.000. ' ' године није доказ за то - уследио је : ' одговор, а на питање да ли је: ' откривено ко је то урадио, др: ' Миловановић је рекао да су ' ' починиоци познати, али да се о томе ! још Ћути, |

Поводом примедби што председник ИО Живорад Бојичић истовремено обавља више различитих функција, од којих су неке - у општинској влади, буџетском фонду и ЈКП - по њиховом мишљењу неспојиве, председник СО др Душан Миловановић је рекао да је око тога консултовано Министарство правде и добијено тумачење да не постоје законске сметње, а енергично је реаговао на оптужбе да се у стамбеним зградама у Осечини не организује грејање од како је коалиција СПС - ЈУЛ изгубила изборе у овој

изборној јединици.

- Морално и материјално стојим иза тога да се политика у то није умешала - рекао је др Миловановић и нагласио да грејања у овим зградама нема због нередовног плаћања услуга и чињенице да котларница није у власништву општине или ЈКП него станара и корисника пословног простора који сами одлучују коме ће и под којим условима поверити вршење ових послова. Општина је подједнако дужна да се стара о 59 домаћинстава из ових зграда као и о 168 кућа са једним или два члана старијим од 70 година - додао је он.

Опаска локалне опозиције да је лане из средстава Дирекције за

изградњу и развој Колубарског округа погођеног земљотресом потрошено више од милион динара за поправку два стана у Пецкој, од којих у једном станује председник СО, на овој седници није коментарисана. Скупштина општине је овом приликом усвојила амбициозни Програм изградње средствима Дирекције за 2003. годину, којим је предвиђено да највећи део очекиваних 20 милиона динара буде утрошен за изградњу неколико нових уместо земљотресом из 1998. године оштећених кућа, као и санацију једног броја објеката.

Д. САВИЋ

Председник СО-е др Душан Миловановић демантује нападе у штампи

СВЕ СЕ МОЖЕ ПРОВЕРИТИ

Поводом изречених оптужби на седници СО-о и писања у штампи о раду локалне власти др Душан Миловановић, дао је свој коментар о свему томе за наш лист.

- У целој овој гужви ванредног стања у држави, кренуо је поново организован напад преко средстава информисања на владајућу странку у Осечини и њене чланове, Огласио се иг. Симић, а све што је он до сада рекао знало се и пре годину и по дана. Напад на председника ИО Живорада Бојчића је некоректан јер нигде у прописима не стоји да он не може _ обављати функције и активности (у спорту) које иначе обавља. Напади су само жеља да се дискредитују људи у локалној самоуправи.

- Констатације г. Симића немају везе са стварношћу, нарочито у вези буџета јер се зна како се буџет усваја и распоређује на кориснике.

Било је доста коментара о прању новца

- Ову тврдњу г. Симић мора доказати пред надлежним органима. Све понуде за инвестиције су биле јавне, Дирекција је бирала извођача и то је све јасно, За базен у Пецкој није издвојен ни један динар у прошлој години. Урађено је 2000 метара канализационе мреже и не стоји тврдња да се није ништа ради-

ло. Што се тиче реновирања два стана у Пецкој то су службени станови Дома здравља а не моји лични. Пријављени су за поправку као и сви остали објекти - категоричан је др Миловановић.

На наше питање шта је са грејањем у Осечини о коме се прича већ подуже, председник Миловановић је рекао:

- Нема проблема у грејању, већ у власништву објекта. ЈКП је до 1998. године грејало спорне станове, али сада нема средстава којима треба да се ради, а проблем је неплаћање грејања, власништво котларнице (влас. станара и пословни простор и "Подгорка". Значи, било која власт да је у Осечини док се не реше ови проблеми неће бити грејања у овим зградама.

- Било шта да се ради што је у надлежности председника СО-е или ИО грађани и надлежни органи могу у свако доба проверити. Давање нетачних и паушалних оцена од стране појединаца је некоректно и неће допринети напретку наше средине нити побољшати међуљудске односе, рекао је за "Подгорац“ др Душан Миловановић.

С. АНДРИЋ