Podgorac

31.03.2006.г. СПодгораш, РЋЕЗ5

САОПШТЕЊЕ ШТАБА ЗА ЗАШТИТУ ОД ЕЛЕМЕНТАРНИХ И ДРУГИХ ВЕЋИХ НЕПОГОДА

Дана 30. 03. 2006. године одржан је састанак Штаба за елементарне непогоде општине Осечина на коме су разматране информације о елементарним непогодама, обавестио је медије Златан Павловић, командант Штаба.

Оцењено је да су у праћењу стања биле ангажоване службе редовних делатности:

Општинска управа, Општински центар за опбавештавање, ЈКП, ОУП Осечина, Дом здравља и други. Истакнуто је да су сходно ситуацији и расположивим могућностима правовремено предузете мере ради превентиве штета већих размера.

Због појаве клизишта и одрона већих размера, Председник општине и КомадантШтаба за елементарне непогоде су 23. марта донели Одлуку о проглашавању елементарне непогоде, а насталој ситуацији најхитније је обавештена Влада Републике Србије.

Појаве клизишта и одрона је евидентиране су у 19 од укупно 20 насељених места општине Осечина. Оштећено је 105 стамбених објеката, а од тога 15

домаћинстава је већ евакуисано. Активирано је 212 клизишта и одрона , а

поред грађевинских објеката угрожени су и воћњаци, оранице и шуме.

Оштећења су забележена на 56 путних праваца - локални и некатегорисани путеви, као и на седам мостова на реци Јадар и притокама. Од изливања Јадра и притока поплављено је 2.500 ћа пољопривредног земљишта, У међувремено вода се повукла, а оштећења су остала на око 300 ћа. Бујичне воде реке Пецка ерозијом корита уништиле су око 50 ћа најплодније земље.

Штаб је определио приоритете за отклањање насталих штета:

-Изградити 12 стамбених објеката за евакуисана домаћинства у сарадњи са Кризним штабом за елементарне непогоде Владе Републике Србије,

-Извршити санације путева и мостова првенствено водећи рачуна о значају путних праваца и мостова,

-Сагледати стање код осталих стамбених и помоћних објеката и изнаћи могућности око евентуалне санације истих.

-Сагледати стање и последице клизишта, одрона и поплава на пољопривредном земљишта и иницирати код Министарства за пољопривреду, водопривреду и шумарство Владе РС ради санирања насталог стања.

-Убрзати започети процес израде и усвајаља Плана одбране од поплава Општине Осечина предузети одређене организационо кадровске мере за ефикаснији рад надлежних органа на превенцији.

_ Пет мостова је оштећено. и омог је. прелаз преко њих, тако да је већи Со засеока света или се. какав - такав саобраћај одвија неподесним аптернати ВНИМ путевима.

одсечен од

Авгажовано је рас ол: