Podunavka Beograd

88

ско нарћчје , ерљ е Г. списателБ (изузимагоћи нћкое нЈжне указавше се русизме, кои се ласно ућидити дато) сасвимЂ народно употребхо; а и то спада међу она Славенска нарћчЈн, коа, по духу данашнћ узаимности Славенске, свак1и литераторљ когђ му драго Славенскогљ колћна знати мора. Мм пакЂ Бугарско нарћч1б тимћ више дужни смо знати , ерљ е на нћму основанЋ нЗшђ црквенми езшкљ, и оваи, како учени филолозн пишу, управо изђ нћга извире. У.

ОДЂ СВАЧЕГА ПО НЂШТО. У Енглезкои пронашла се една машина, кол парх. чарапа за по сата лепше и болћ, него никака†плет10цђ, оплете. Кодђ нћ треба само еданЂ посленикЂ да буде , и да надгледа да конци уредно иду. Машину ову вода тера , пакЂ кадЂ е и !оле посленикЂ оваи вештЂ, мозке и по две машине такове управлнти. НекШ Меноти у Паризу изнашао е така†сапунЂ, кои сваку матерјго одђ воде храии. Киша кадЂ на овакову пада , бежи сђ нћ доле, безЂ да е пробје , нити Фарбу и свћтлоћу изгуби. СапунЂ таи само онда то дћиствуе, кадЂ се у врућои води разагли, и матер1е се ове у нбои поквасе.

ОБЗИРЂ II А П Р 0 Ш Л 0 С Т Б. 14 Маа 743 падне Власта у крвавон битки, а сђ нбомђ и седиогодишин влада Амазонака у Ческои. После смрти КралЂице Л ибуше, Власта, кото су и ВаласкомЂ звали , ние рада бћма да пресголЂ у мужке руке дође; зато скупи око себе велико друзктво д1.вонка, кое су се по тадашнћмЂ обмчаго шштђ изђ малена у граду Либуси у лшенто , рванто, мачванго и другимЂ ратнимЂ пословииа обучавале, па онда сђ тимђ дћвоикама Прзкемисда, Либушипогт. музка , у тврдинћи Вишеграду обсћдне; но кадЂ тврдинћ освоити немогоше , недалеко на еднои клисури сазидаго себи градЂ, и назову га ДћвицЂ (дћвоика, дћво-

нчкји градЂ). Многи су на оваи градЂ сђ воискомђ ударали, ал' су се зкенско свагда тако чврето дрзкале, да су врло мало одђ онм, кои су торишили, едва жнви одтуда измицали. Одђ то доба нико се ние смћо дигнути проти†овм витезккинн, и оне већЂ владу надЂ томђ землБомЂ себи привуку. Многи су преваромЂ домамлћни, као своеволБна зкертва, у руке лттимђ овимђ непр1ателћицама падали. Међу тима бшо е и богатЂ некш племићЂ, по имену СтирадЂ, лготми гонителБ нбиовђ и заклетни непр1нтелБ. Сарка, наилепша една Амазонка , да се за руке и иоге узЂ растљ еданЂ везати, а едну малу чету нареди, да се на близу у шуми сакрме; и ловачкш рогЂ и чашу сђ медллкомЂ морали су поредЂ нћ метнути. КадЂ СтирадЂ у шуму у ловђ дође, и Сарку опази, смилуе се на нго , и особито му се раззкали , кадЂ притворница са сузама стане говорити, да е ктела изђ Дћвица побећи, па да бм зато на томђ дрвету стрелана бмла, да нив долазакЂ нћго†крвнице те разтерао. КадЂ одрешена буде, да она Стираду чашу (у кош е 10штб пре нешто помешала, одђ чега се човекЂ мора тврдо успавати) , те се оваи нап^е. На еданпутЂ сакрмвена чета изкочи , пратнго Стирадову потуче; а нћга тако обманутогЂ зароби, и у градЂ одвуче , гди у горкимЂ мукама и душу изпусти. — Али крвава ова дћла нису могла неосвећена остати. Исто тако преваромЂ ПрзкемислЂ Власти дође главе. Онђ 10и поручи , да го као кћерБ свото лгоби, и да е радЂ з 6 огђ дубоке старости оставити се владарства, и у пређашнБ1и свои полбскш зкивотђ вратити се; но да нбои (В л а с т и) ВишеградЂ предати зкели. Она се превари, и дође сама у замку. Пошлћ наиболћ свое другарице напредЂ , но ове на части еднои буду похватане. КадЂ ши зкалостанЂ таи гласљ стигне , зкеднећи за осветомЂ са мало свои , кое су 1о и 10 штб заостале , учини горишЂ иа Прзкемисла, и тако у битки горереченогЂ дана падне. Тћло нћно остане иесаранћно дивлбимђ звћровима на рану.