Podunavka Beograd

101

Талас -Б страстш 1оште ту царствуб; Ал младостн чпсто ерцс плаитп, И св"ћтЋ духа мора већт. настати: Изт. н^дара лгобве он"& се диже, ЛгобавБ вЉчно прјнтелћство веже; Безчуственн ледт. ће с' разтопити, Предразсуде истина разгнати ! Поздравл^ћна буд' намЂ зоро оаииа !! Слћдоватће т' л ћпшегљ свћтлостБ дана!!! — л — — п — .*)

ПРИЛОГЂ ЗА ИСТОРНО СРБШ. Отђ верховнога Вожда и Правителствушша Сов^та Народнн. Благородному Господару Боменданту Кнезу Милисаву Црноречкому НАСТАВЛЕН16, По собрашго нашеиЋ прошлога года у Лнуар1го месецу у издатимт. вамљ дипломама назначено е све оно, што сте вм као служителв народнв1и у исиолнешго службе ваше дужни чинити. То исто и садЂ вамх. предписуемо и управлнмо васЂ на исте дипломе , да се у свему вообште по п&има владаге. Кђ тому вамг> назначуемо слћдугоћа: 1. Све оно, што вамЂ се отђ нзсђ и Правителству гогца Совћта наложи касателно службе обштенароднћ, накоти порезтв, говеда, и све што се заиште, да имате точно и на време безт> свакогЂ отлаганн послати, иначе ћете одговарати за непослушаше таково, кое ће се приписати вашои немарности за службу народшо, и примићете по обстоателстваиЂ пристоину пазпв. 2. Како и свагда што смо вамт> препоручивали, тано и садг. вамљ тврдо налажемо, сл> Магистратомљ вашимЂ у добромЂ поразум>го да будете; позната су и назначена вамЂ дћла службе ваше, слћдователно у судеисне послове неимате се мешати, но напроти†тога надлежи вамЂ у свако време Магистрату сваку рукопомоћћ чинити, и кривце, кое оваи заиште, предати. *) Ова пЂсма већЂ е вдан-ПЈ'т1. изишла печатаиа у Лћтопису од-(. г. 1837., но овде го сада одт. другогт. преводителн саобштавашо. У.

Равно и Магистрату се налаже у военна дЋла да се немешаго нити Воиводама у томе сметаго, но по пропису своему да се владаго. Свакому члену магистратскому одређена е годишнн плата по 4С0. гроша, писару по 360, ове новце и трошакЂ па мензулане разрезаћете на вилаетЋ и сђ прочимЂ порезомЂ да^ете у кассу Народнго, одкуда ће се свакому издавати. Рану пакг. по 500 ока жита и едно говече свакому даћете одђ десетка, и то точно да издате, да се нетуЈке. Момци магистратскји да примаго па дан-ћ ио едну ону леба одђ десетка, куће шЛове да су слободне одђ кулука и десетка. 3. Десетке да одвоите у свакомЂ селу по особт. и одђ тога рачунЂ да издате. 4. Све што се у вашои НахЈи догађа дужни сте што скор!е обавити. 5. ПорезЂ на ову годину налажемо на Кнежину вашу 5000. гроша ; нђ тому уредите мензулане иао и пропшсте године ионо, што е на магистратЂ одређено, разрежите. 6. За воена преступлешн дозволивамо вамЂ катитиговати привца соразмћрно преступлен^го сђ штаповима, а бћгунца изђ воиске и оиога, кои на позиванје на воиску непође, можете паштиговати са шибомЂ, но наидалћ нрозЂ 300. момака трипутЂ проћи; КапетанЂ пакЂ може са согласЈемЂ вашимЂ кривца военогЂ наштиговати сђ 25. штапа, више не. 7. Отђ Капетана ваши ноегЂ непослушна и неспособна у служби нађете, дужни сте га облвити нама и у СовКтђ НароднБШ са описаномђ нћговомЂ кривицомЂ, на коегЂ мћсто представићете нашему одобрћшго другогЂ, коегЂ ћемо мб 1 и СовћтЂ НароднБ1И, ако благорасудимо , потвердити. 8. Цебане коликосесада кодђ васЂ находи да лвите; ниному до времена кадт. се на битку пође да недаете; пушне кои на празно меће, да каштигуетега сђ 25. штапа, и апсомЂ. 9. Заказати имате у вашоН Нахш и особито на то мотрити, да кои девоику удае, неузима више одђ 12. гроша за нго, што е уречено; више кои би узео изгубиће све и то ће припасти у кассу Народнго, а онаи ће бити каштиговаиЂ. 10. Проче налоге, кои буду, лвићемо своi имђ времеиомЂ.