Podunavka Beograd

210

Л се крећемг, да се кт. теби свратнмт. Да ти жао за сраиоту вратнмт. ! Божн казавв ево те већв сгиже : Славско пдеме на тебе се диже, Ков давно живонђ желћомт. дише; Да те пр|в ст. земногт. лица сбрише ! Тн ћешт. пропаст', и овн, што те славе, Занешене изгубиће главе : За злочинетва тако иамт. н треба , Богт> то хоће и правица от. неба Одт. зла рода да н!е порода ! И одћ врага да нестане трага ! ! ! У Галацу. бдаит. БококоторацЋ.

СПОМЕНИЦИ ИЗБ ИСТ0Р16 СРБСКЕ.

Назначеш'е Села подђ команду воиводе Стонна Цветановића Алексиначкогт>. —

1.

Алексинци

8. ВарошЂ

15. Рутовцн

2.

Лшвица

9. БолванЂ

16. Бобавшце,

3.

Доброевацђ

10. Мазгово.

17. ВуимирЂ

4.

Станцн

11. Брадарци

18. КатунЂ

5.

ПруговацЂ

12. ДреновацЂ

19. ЛиповацЂ.

6.

Кралћво

13. ЛбуковацЂ

7.

Суботница

14. Вукашиновцн.

С тимећепГ

Селима командиратн и рачуне

одђ свагца давати. и дпговору са осталим Господама и кнезовнма одт> Нахје у согласпо бити, свакадп ће вам едне заповести долаз1 *ти, а понаособ' како за воину тако и за проче. —■ Ви воивода да уредите у свакому Селу кнеза Сеоског', кои ће са СеломЋ оградити кошеве, н амбаре, за десетке, а вами рачуне давати, и да га не мешате у Свгпценически ч1нђ , коим' нма Митрополитг, да суди, ви пак гди е кои на Суд позовете, да одма онде отЈдете, а за мла1>е гцо кој гди учши зло , поара или јцо буде, да га имате сваки предат! Суду у Магистратв ? коему Магистратв пресудити неможе, онће онакове слати у СовЈ.тб , а особито за сва1цо да нвлнте, како мени тако и Совћту, како за добро тако и за зло. Завист' и противност међу ва>ш да небуд е те, ако би се едан другому противио. да ће

морати на отвКтђ доћи; за свтцо одђ СовТ.та Наставленје да пцете и да познаете да е онђ верковна властв, заклетве оне у Собору кое су биле кои преступи, оће бмти лишенЂ Старешинства, а што се којм' опредћлн, да са онимђ буде задоволннЂ 3 у овоме пункту вама описуем' потребн1н стварн, и наставленјл од' кои ћете 1ца тра;кити, то ест' одђ Сов Ј.та, ко1* су сада членови разделћни по осо 6 ђ у дКлима. —• 1-во Г. МладенЂ МиловановићЂ, Попечител' военних' дКла гцо за воиску потребуе, чебане, олова, барута, ћулета, вишека, топова , и проче воене муншре. одђ онога да тражите. —• 2-го Г. Мпнјо РадонићЂ Попечител' Ииостаних' дћлЂ, то ест' ако би какав' човек' изђ друге землћ прешао к' нама јцо тражит1, таки да такова човека пошалћте к' нћму. 3-ће Г. Л ковђ НенадовићЂ Попечителћ внутрених' дћла одђ нћга ћете просит( внутренаа дћла, онће вами наставлеша давати. 4-то Г. 1л!а МарковићЂ он' еств велики Судиа вилаетски, кое ћете за таково одђ нћга Наставлен1е кмати, кои е крив' како ће га ка1Ц1говати. 5-то Г. КнезЂ Сима МарковићЂ Попечител' касе народнћ, кое наставлеше одђ нћга тражите, будући да ће се ови приходи обернути у касу народшо , и оданде ћете искати потребнан, за топч1*е плату и прочаа за содержаше. —• Ови пре именовити 5. Члена Совћта, биће сви у едном' согласпо ; Сваки одђ свое Кнежине Главе да припншете право , и како припишете гаки нама на знанћ дате. •—• Одђ Муншце свака 3. месеца рачунЂ у СовћтЂ шалћте, колико сте примили, поарчили, н шта 1оштг. имате. у ПравителствушгцемЂ Совћту Србском' У Београду 1- Маја 1811. Вебховни Вождђ Србсшн (М. П.) Георгш ИетровићЋ с. р. Попечптеле. Воених. Дћла (М. П.) МладеиЂ Л1илскан< внћЂ с. р.