Podunavka Zemun

256

4

шштт. воспитател^мг гроФовски сннова у Рохсбургу бно, и незнагоћи ништа друго, него да су сви н1>гови, кои су у Шварценбергу живили, совршено здрави, чуе онђ еданпутг предг зору у сну, добропознатнИ и милиб гласЂ матере н-ћгове, коИ га лсно викну: „ХриспннЂ ГотлобЂ, ако оћешЂ, да ме јоштђ еданпутЂ видишг, а ти одма доЈ)и кући." Онђ се на оваи познвђ тргне; тако му се учинило, као да е морао неко кодђ кревета н-ћговога нсно тако говорити, али неопази никога, и почемЂ е, премда усредЂ лета, јоштђ доста времена до зоре бмло, држао е онђ то, шта му се догодило, само за санЂ, па опетг легне и изнова заспи. СадЂ чуе млого јоштђ нсн1е и изближе оне исте речи, кое е одпре чуо: мати га зове, да шИ што брже дође. Опегв се наново тргне погледи по соби, кого су готренБИ зраци већЂ сасвимЂ осветливали на све стране: ту су близу н-ћга лежала оба млада гроФа у криветима своима мирно спавагоћи, и све е остало на миру бшо и изђ саме се авлје никака†гласЂ чути ние дао. ИпакЂ осећагоћи онђ себе сасвим,Ђ узбу |)еннмЂ, ние већЂ више на спаванћ ни мислити могао, него се дигне и изиђе изђ кревета свога; али текЂ што

е то учинјо, опази сушту, истоветну матерг. свого предг собомг кодђ кревета н^говогђ стоећу; ова му пружи руку и рекне: „Христ1анЂ ГотлобЂ, сђ Богомђ остаИ, и срећанЂ бно, никада ме више на землви видити нећешЂ." Као годђ што е дошло, тако е исто брзо подвлен^ то и изчезло бнло. Мо8 се отацЂ обуче, прикупи силе свое и помоли се Богу, ерЂ га е чуданЂ таИ обликЂ дј '6 око погресао бно. После некогЂ времена пробуди младе грофове, изиђе сђ нвима у шетнго, и предузме после сђ нмша обичанЂ свов посао предаванл. После подне кадЂ е опстђ сђ оба ученика своа за посао своИ сео, чуе и опази човека едногЂ, гди иа конго у авлш ј 'трча. Оваи му е човекЂ бно добро познатЂ; то е сусћдЂ н^ћговн родителл у Шварценбергу. Овоме рекне мои отацЂ, пре 10 штђ, него е оваД сђ конн сишао, ове речи : МиллерЂ, вм ми зацело доиосите изв-ћаче о смрти матере мое? А ко вамЂ то већЂ каза, господинђ ШубертЂ, одговори оваћ. Та она е текЂ готросЂ умрла, а гоче у ово доба ние нико на н^ћну смртв ни помислити могао.

Одгонетка: „вештина писана".

0 Б Н Б А.

ИодписаниИ има честг почитаемои поблици авити, да е управг изг Москве црквени свећа одг сасвимг чистогг воска добш. Препоручуе се дакле свимг славнимг обштинама, ув-ћравашћи да ће свагда по наиум^ренш цену послуживати. У Земуну 19. Септ. 1856. Конст, ТеодоровпИЂ. Споиин-ћмо, да имаде и ^ ат0 У молдвамо свакогг, да_мотр и ф -алични сокова. на описђ флпшиц а.

СТ111Р1ШВ IIII.11>IIМII С0К1 ЗД ОНЕ КОИ ПДТЕ 0Д1 ПРС1ГО. ОваИ се сокђ досада по увераванго навгласовитш л4кара у Бечу и Градцу за чудо добарг показао, а имено противг капул, грипе, швице, промуклогг гласа, вратоболЂ и грЈдоболв. Многи, кои су узели та№ сокг, доказуго, да немогу да буду безЂ н^га и да само н^му имаго благодарити, што имђ е олакшана болн и што могу мирно спавати; збогЂ благотворногг дМства овав се сокђ наибол4 препоручуе као малов деци, тако и наВстар1имЂ лицама; вкусЂ му е врло пр1нтанг. Стакленцета су стеирискогг билвногг сока бела, горе дугулнста и са калаинимг капцима, на коима као и на стакленцету пише: „Апатека кодг елена у Градцу" и „I Р А", добро су затворена, и на нБима су надписи заедно са подписомг онога, кои производи та8 сокг. Д^на е едногг стакленцета 50 кр. ср.; ман^ одг два стакленцета немогу се слати. Шго се завјго и пошлго 2 или 4 стаклета, то се рачуна на 20 кр. ср. Таи сокг производи I. Пурглаитнерг, апатекарг кодг „елена" у Градцу, а добити се може у Земуну у апатеки кодг „златногг орла" Карла Трешчика.

КУЋД НД ПРОДАГО. У овоВ вароши налази се на продаВ кућа на окретноме месту стоећа, код е изг тврде грађевине сазидана; она се састои изг више соба са куиномг, сг бунаромг у авлш и т. д., кои кућу желе купити, нека се изволе обрагити на уредничество овога листа ради дал^гг изв-ћсћена. ОдговорннИ издавателБ: I. К. Сопронг.

^ак&ЗЗсгСаи?« @8 бејшИ |гф Џех т ©ет(1п т Ге&ђај^ег ©ајје ет аи§ ГоПђет 5Ша!егЈа1 де&аи(еб $аи§ »ои теђгегеп дго^еп, (фоиеи Зиитегп, $ифе, ЗЗгштеп и. (. ш. вег!аи(еп. — бСибћшр &аги&ег 1и &ег ЈНе^аШоп &Је(еЗ 23(аиеб. Печатано кнБИгопечатнБомг I. К. Сопрона. ј

I I