Pokret

148

пПокРЕЧТ

Као што је познато, УШ.Олимштијада има да се одржи ове године у јулу месецу у Паризу. Французи су узели улогу домаћина н врше је на ошште задовољство свих светских спортиста. | Стадион, у коме ће се одржавати утакмице, подигнут је нарочито 3а ову прилику северо-источно од Париза, у месту Коломбе. Тај стадион је елипсастог облика, грађен је од армираног бетона, и има места за 60.000 гледалаца, од којих су 20.000 места под кровом. Стадион има игралишта, за футбал, лаку атлетику, затим старт и циљ за маратонску трку. Око стадиона биће уређена нарочита вежбалишта за. све гране спорта, и нарочито играштште за тенис. Отадион је снабдевен свим најсавршенијим конфором за играче, и имаће засебну пошту, радио станицу, сопствени аеродром ша чак и путеве од Џариза, "нарочито грађене,

За пливачке утакмице учињене су припреме, у једном оближњем месту на Сени!

Тако раде Французи. Пео Париз живи у грозници. Ови |

се спремају да се Француска што више истакне тред целим

светом. Почевши од спортиста који вежбају већ две године,

па до газде најмањег пансиона, сви се труде. А миг ОЛИМПИСКИ ДАН

Олимтијски Одбор, баш када смо хтели да му пребацимо нехат, тртао се ни решно језадовољавајући најзад једну хитну потребу, да приреди један олимпијски дан. Ми тај чин морамо поздравити у толико пре, што само још држава није схватила своје материјалне дужности према спорту. Али спорт је код нас толико експанзиван и бујен, да његов развитак ништа не може зауставити. Охватајући сав значај спорта, олимтиски одбор решио је да на дан 6. априла приреди једну грандиозну спортску манифестацију, која ће бити у оваком распореду:

6 априла 1924. Пре подне: 1.) У 10.45 час. трчање теклића кроз Београд, од „Лондона“ до Калемегдана. 2.) После трчања приредиће се поворка свих спортеких установа у Београду. Поворка ће ићи од Калимегдана до Славије.

После подне: 1.) Хазена (клубови нису још одређени) у 2 часа 2.) Олдбој (вероватно 5, С. К. и Југославија) од 3 часа. 3.) Футбалска утакмица Б. (С. ћ.— Југославија, у + часа.

Целог дана, Одбор Београдских Госпођица продаваће цвеће, значке и скупљаће прилоге. –

ЛАКА АТЛЕТИКА

В. Л. А. П. одржао је скупштину на којој је изабрана. нова управа. (Председник г. В. Аранђеловић). Ново изабраном техничком одбору стављено је у задатак да изради детаљан програм рада. Надајмо се да још није касно.

Једна пријатна вест. Југословенски Л. А. Савез, на својој последњој седници признао је Т-ци Деси Поповић, чланици Б. С. К.-а, рекорд за скок у даљину од #84 м. Тиме је завршен један спор, и Г-ца Поповић сада поседује два рекорда, га брзину на стави од 60 м. т за скок у даљиту. Искрено желимо да овај успех Г-це Поповић, која је иначе најбоље десно крило хазене у Краљевини, буде још већи подстрек за рад и њој и њеним агилним другарицама, и да временом покажу свету да је и женски спорт код нас на завидној висини. ЈБ. Ж. ТРКЕ ДУНАВСКОГ КОЛА ЈАХАЧА „КНЕЗ МИХАИЛО“

Дунавско коло јахача „Кнез Михаило“ објавило је програм трка за 1924. годину. Трке су подељене у три тркачка састанка: пролетњи, летњи и јесењи; сваки тркачки састанак подразумева пет тркачких дана. а сваког дана има по шест _ трка.

У тролетњем састанку трке ће се одржати: 13., 20 и 28. априла и 6. и 11. маја; у летњем састалису: 1., 8:, 19. 22 И 28. јуна; у јесењем састанку: 31. августа, 7. 14. 21 и 26 септемора.

Да би подстакло одгајиваче са села да обрате. већу пажњу коњарству. Коло је решило да сваки тркачки дан почне трком грла одгајивача са села. Сем тога повишена, је награда за Дерби: место 40.000 динара, победилац ће добити награду од 50.000.— За велику Видовднску препонску официрску трку даће. се „Награда Њ. В. Шрестолонаследника Петра“ 15.750 динара.

Интересовање за овогодишње трке већ је врло велико.

Слике чије репродукције доносимо у овом броју биле су изложене на изложби „Швијете Зузорић.“ „Мими“ је својина Т. Свешозара Гргина а остале три припадају Г.Јоци Вујићу, народном посланику. Слике је за „Покреш“ снимио Г. Д. Гођевац.

КАРЛОС МУЊОС ХУРТАДО

Потресени дубоким саучешћем и боли, примили смо из Сантиата де Чиле жалосну вест о смрти Карлоса Муњоса Хуртада, првог представника републике Чиле у Југославији.

Именован од стране председника Чилеанске Републике отправником послова за нашу Краљевину, Карлос Муњос Хујтадо имао је као специјални изасланик Чила мисију да присуствује венчању Њ. В. Краља Срба, Хрвата и Словенаца, те је том приликом био одликован орденом Св. Саве првог сте-

КАРЛОС МУЊОС ХУРТАДО

пена. Услуге које је К. М. Хуртадо чинио својој земљи високим квалитетима свога духа тако су многобројне, велике и одличне да он може служити као леп пример челичења карактера, самопожртвовања и такта свима грађанима који хоће да се посвете представљању своје земље у иностранству. Карлос Муњос Хуртадо имао је велике симпатије за нашу земљу и наш народ и живо је радио на стварању што тешњих веза памеђу нас и његове јужноамеричке отаџбине. Пре свог доласка у Југославију био је представник Чила у. Шведској Јапану и у Швајцарској. У њему луби Чиле достојног представника а ми доброг и искреног пријатеља Ј. Матулић-доринов.

ЗА ЈА БИ У 55 ИЕ

У Београду, „Покрет“ се може добити у Администрацији „Покреша“, Поенкареова 10, и у књижарницама С. Б. Цвијановића п Геце Кона.

само

БРАНУ ВАМ о ја ЕН ЛАКЕ БИБЛИОГРАФИЈА Неимар, масонски часопис, број 25 (март 1924).—

„Преисторија и почетци слободног зидарства У Енглеској“ од Др. Вилхелма Бегемана, „Из слободнозидарске прошлости“, белешке, вести и т.д. | .

Нови живот, свеска 9 (22. март).— „Ортанизација и надлежност судова“ од Др. Луја Бакотића ит. д.

Лаијечнички вјесник, уредник Др. Владимир Јеловшек. Година 46., свеска 8 (март 1924).

Наш. лист, број 6 (свеска за фебруар). о

Јужна _ Србија, број 38. и 39. (јануар и фебруар).„Соколари и соколарство (фермани из Доње Гуштерице, Дечана ит, д)“ од Гл. Елевовића, „Аустриско- Европски. Дипломатоки спор због Београдске Трђаве (1858-1859)“ од Др. Грте Новака ит, Д.