Pokret

покрет 237

Остмарк— Југославија 3:2 (0:1).

На други дан Ускрса састали бу се поново противници од недеље. Југославија је наступила комплетна и лублика, је очекивала њену сигурну победу. Али су ствари биле такве да је Остмарк у почетку другог полувремена водио са Зи

Гости су изашли са истим тимом као и дан раније само је на полудесном Хавличека заменио Вајдлингер.

Југославија је наступила са следећим тимом: НемешИвковић, Стакић-Мартић, Махек, Марковић, Ђурић, Јевановић. |етровић, Петковић, Ружић.

Игра је почела врло оштрим темпом и још у првој минути Јовановић силним шутом преузима водство. Игра се цело време држи апсолутно отворена. Одбрана Југославије ради ситурно. Ивковић одлично држи Хофбауера који ипак неколико шута јако пуца на гол. Отажић и Марковић сјајно врше дужност, док је Мартић нешто слабији. На Јовановићу се доста опажа да је уморан, али ипак навала Југославије сигурно ради и Кајл на голу има доста посла. Ружић на левом крилу упропастио је неке сигурне шансе. Код Остмарка причећивало се више везе и агилности него дан раније. али у првом полувремену није било среће у пуцању на гол.

У другом полувремену игра се врло оштро и брдо и Хофбауер најпре ефектно егализира а затим ускоро исти играч диже резултат постепено на 2:1 и на 3:1.

Југославија врши промену неких места и оштро наваљује те је до краја изразито премоћна. После једног грубог хендса Стакић, са 25 м., силним шутем даје други гол за своје. Још неколико навала Југославије (без резултата и крај.

Остмарк је играо знатно боље него дан раније. Било је много више везе старт је био куд и камо оштрији а Хофбауер је чешће тукао на тол. Али нам се Остмарк показао као крајње недисциплинован клуб. Непрестано свађање са судијом и са играчима и оно нечасно задржавање игре легањем на земљу после сваког судара, не служи на част никоме, а камо ли једном бечком чувеном клубу. Југославија је играла доста, добро. Шрема, игри, пораз је био незаслужен. Нерешени _резултат био би најбољи. Али оклевање пред голом онемогућило је победу. Ружић на левом крилу апсолутно није више за тим. Неколико сигурних лопти упропастио је. Петковић и Петровић врло добри Јовановић је био уморан. Ђурић је био врло добар, само незапослен. У одбрани су били сви врло добри. Св. Марковић сјајан. Стакић, Ивковић, врло добри. Немеш је две три лопте држао управо бравурозно.

Судија. Г. Горанић, био је испод критике. Игру је нспустио из руку. Један регуларан гол који је Петковић дао, није признао. Хендсове, офзајде, фауле није видео.

Пораз Грађанског у Италији 6 На католички Уекре гостовао (је Грађански у Турину и Милану, против тамошњих клубова. О оба дана је изгубио са необично великом голдиференцијом. Против Торина Ф. К. иггубио је са 4:0; а против Милана са 8:2!!

На такве резултате ми нисмо навикли. Грађански нас је досад са пуно части заступао свуда, од Мадрида до Цариграда. И сада губи пред противником кога је пре месец дана ефектно поразио. Недаћа Грађанског нас боли исто као и њих,

јер смо ми овде у Београду свесни да је Грађански највише

учинио да наш спорт буде познат на страни..Али у толико је.

више од интереса да се зна чија је кривица за пораз Но играче не треба нападати, јер они су људи као и сви други, па могу и они бити једаред ван форме. Али зато постоји неко виши од њих, вођа, или председник, или како било, и тај неко није смео да се игра са угледом своје земље и клуба. „У осталом ми износимо наше мишљење, не желећи да икоме дајемо савете, тим пре што смо убеђени да ће Грађански и поред овог пораза знати да сачува славу и достојанство које је досад сјајним борбама стекао.

; „Хајдук“ у Ђенови.

Оплитеки шрвак „Хајдук“ који је до сада стално побеђивао у великом броју интернационалних утакмица, замочео је ову сезону врло несрећно. Први овогодишњи његов противник, „Хелас“ из Ђенове, поразио га је са 4:0,

ХАЗЕНА Утакмице у Загребу Док наш Б. Л. А. П. пада у неко летаргично мртвило у коме га и Бог помаже (односно разливена, Сава) дотле Загребачки Л. А. П. ради врло активно тако да је, сем првенствених утакмица у Хазени, на Ускрс одржао и утакмице 34, пехар. Загрепчанке врло добро знају какав их посао и напор очекују у сусрету са Чехињама па зато раде скоро непрестано. У Затребу постоје ови тимови Хазене: Х. А. Ш. К., Гра-

ђански, Весна, Конкордија, Викторија. Трвенство досада има, Хашк, који је важио као непобедан. Али на утакмицама, за, пехар, одлична екипа Весне однела, је у финалу бриљантну победу од 9:38 над Хашк-ом.

(ем тога, за олимписки дан 27. априла одржана је репрезентативна утакмица тимова, А. пи Б. А код нас се сматра да је довољно ако наш шрвак Б. 6. К. однесе победу од 26:1. над слабим хазенкињама из Земуна!

ЛАКА АТЛЕТИКА

У низу може се рећи свакодневних приредаба лакоатлетских, на којима загребачке атлете постижу добре резултате, постигнут је претпрошле недеље нови један рекорд. На трчању за један сат победио је Земљак (Грађански) прешавши за то време 15.587 км. Ма да нови рекордмен нема особити стил трчања (по извештају загребачких листова), његов успех је ипак, можда тим више за поштовање.

ОЛИМПИЈА ДА.

Ситне вести Наша репрезентација продужава свој тренинг у Загребу. На Ускрс играо је репрезентациони тим против Конкордије коју је победио са 2:0. У томе тиму који није још дефинитиван,, Јовановић (Југославија) заузео је место деснога, крила а Џетковић ( Југославија) изгледа да има сипурно место

на десној спојци.

=

Мађарски олимшиски тим одржава врло често интернапиопалне угакмице, па је тако пре двадесет -к дана у БудимПешти поразио Италију са 7:1, а сада се спрема, у Берлин.

Амерички 0. Одбор купио је прилоге ових дана за одлазак својих репрезентаната на Олимпијаду, са девизом. Американци помозите нам да победимо цео свет.

Зе

Поједини делови разних репрезентација из свих крајева света почели су да стижу у Париз.

Футбалска _ утакмица: Уругвај- Југославија _ одржаће се на стадиону у Коломбу.

Укупан број разних спортских утакмица на Олимтијади износи 261. 5

Само наша држава „хладнокрвно“ (званична терминологија) све посматра и не ради ништа. Љ.

ПРОГРАМ ПАРИСКЕ ОЛИМПИЈАДЕ

четвртак, 1. маја: Отварање Међународне опортоке 11 8ложбе ју Мажик-СОити.

Од суботе 3. маја до понедеоника 19. маја: Рагби.

Четвртак, 15. маја: Отварање Изложби и Уметничких Конкурса у Гран Пале-у на Ј елисејским Пољима.

Од четвртка 19. маја до понедеоника 9. јуна: Футбал.

Четвртак, 19. јуна: Поло.

Петак 20. јуна: Поло. — Гађање.

Субота, 21. јуна: Поло. — Гађаљње.

Недеља, 22. јуна: Поло. — Гађање.

Понедељак, 23. јуна: Свечаност на Сорбони. — Прима-

ње у Јелисејској Палати од стране председника, Републике.

Уторак, 24. јуна: Састанак Међународног Олимпијског Одбора. — Поло. — Гађање.

(реда, 25. јуна: Састанак Међународног Олимши јеког Одбора. — Поло. — Гађање.

Четвртак, 26. јуна: Састанак Међународног Олимпијског Одбора. — Поло. — Гађање.

Петак, 27. јуна: Састанак Међународног Олимпијског Одбора. — Поло. — Гађање.

Субота, 28. јуна: Састанак Међународног Олимтијског

Одбора. — Поло. — Гађање. — Мачевање. Недеља, 29. јуна: Поло, — Гађање, — Мачевање. Понедељак, 80. јуна: Састанак Међународног Олимшти)оког Одбора. — Поло. — Мачевање.

Уторак, 1. јула: Састанак Међународног Олимпијског Одбора. — Поло. — Мачевање.

(Среда, 2. јула: Поло, — Мачевање, Четвртак, 8. јула: Конгрес Сталног Бироа. МеђународБИ Спортских Савеза. — Банкет Међународних Спортеких Обавеза. Петак, 4. јула: Конгрес Међународног Аматерског Атлетског Удружења. — Поло. — Мачеваље. Субота, , 5. јула: Свечаност у Нотр Дам. — Отварање

Олимпијских Игара. Недеља, 6. јула: Гарден Парти у Јелисејској Палати, Атлетика, — Мачевање. — Грчко-Римско рвање,