Pokret

ФУТБАЛ

Југославија и Јединство играли су у Новом Саду 28. и 29. јуна са Војводином п Јудом Макаби пи поразили су их са НИТ о

Сутрадан, Југославија заслужено побеђује Јединство са 4:83, ма да су два гола што је добило Јединство били аутоголови. ГОСТОВАЊЕ ВАКЕРА

После дужег времена имали смо прилику да видимо игру која је заиста прворазредна. Јер и ако Вакер спада у „доњу кућу бечког првог разреда, он је сада моментално у врло доброј форми због тога што се борио за свој опстанак у шрвом разреду. У пролетњем лрвенству подлегао је Аматерима са 0:2 а пре неки дан, 2. јула, тукао је Виену са-3:1.

У целини Вакер је оставио утисак једног солидног тима, врло уиграног, чији се играчи одлично познају; старт им је изврсан, брзина довољна, у дрибловању сви су врло добри, играју често приземну ниску игру а знају се пренети дугим шутевима на невероватно брза крила. Играју врло фер, само им се мора пребацити што се често објашњавају са судијом.

Вакер—Јединство 4:2 (3:0)

5. ов. М. на игралишту 6. С. К.-а, бројем гледалаца одиграна је ова доста утакмица.

Гости (у постави: Мареш, — Колендорфер, Јелинек, = Клика, Бжинек, Пелет, — Штаундмајер, Махерндл, Вана, Либхард, Хертл), нису нам показали ништа нарочито, вероватно зато што су игру одлучили по вољи у своју корист. Мореш, шремда је резерва, био је врло сигуран и бранио је грло добро. Бековски пар вуло добар и уигран. Јелинек има јак ослобађајући ударац а Колендорфер одлично одузима. Халфлинија добро покрива, издржљива је, лепо додаје. Навала је најбољи део тима. Онстема немају већ играју по вељи и према приликама: ниске или високе, дуга или кратке лопте употребљавају сви одлично, дриблују изврсно, а пу-

ред врло малим неинтересантна,

дају на гол сви врло јако. Истиче се лево крило; најбрже што смо га до сад видели. Јединство није играло онако како смо очекивали.

Итрало је и сувише индиферентно и непожртвовано. Криво је томе, вероватно, гостовање Јединства у Сплиту, Сарајеву, Дубровнику и Новом Саду, а све за последњих 20 дана; играчи су били преморени. Одбрана није задовољила, само резерва Јовановић на левом халфу био је изванредан. У навали добра лева страна, а када је Пешић прешао на полудесно, тада се добро радило. Да је Јединство могло да издржи темпо који је форсирало 20. минута другог полувремена, када је и дало 2 гола, резултат би био повољнији.

Судија Г. Ружић одличан.

Вакер—Б (0. К. 3:1 (2:1)

Б. 6. К. излази са Лаки-ем на голу и са Вецером на левој спојци (оба ова нова играча су из Румуније), док гости излазе појачани Беранеком на. десном халфу и Хабербауером на десној полутци.

Игра Вакера била је далеко леша него против Јединства. Осетили су јачег противника па су играли са великим сланом. Одбрана је играла врло тачно и ломила скоро сваку навалу Б. (0. Ка. Навала је играла знатно агресивније и нови голман Б. О. К-а био је често претрпан шутевима. Ужасна брзина левога крила, опасан дриблер Вана и јаки штутеви Хабербауера угражали су врло често гол Б. 6. К-а.

ВБ. 0. К. играо је једну од својих слабих игара. Лаки на голу био је врло добар, бранио је у сигурном “стилу и веома пожртвовано. Он је спасао Б. С. К. Бековски пар био је слаб. Били су добри тек на моменте. Халфлинија била, је и сувише дефанзивна, Ремец нарочито. Резерва (0. Мариновић био је један од најбољих. Елбоген добро узме и дрибла али не-додаје добро; навала пајслабија: Симић, Којић и по некад Васиљевић упронастили су сваку лопту. Лева стража Вецер- Живковић била је доста добра, само је имала „пех“. Два силна шута Вецерова осташе на гол-штангли. Резултат је реалан јер је Вакер био бољи.

Судија Г. Јоксић врло добар.

Вакер— угославија 3:23

Трећа игра Вакера пружила нам је најлешти спорт за" време његовог гостовања. Ова утакмица може се са птравом назвати прворазредна. У оба тима све је функционисало веома тачно и прецизно, особито код „Југославије. Одбрана Вакера имала је огромно посла али је радила веома ситурно. Мареш на голу врло добар. Бековеки пар исто тако. Халфлинија и навала у првом полувремену врло добра. У

"покрет

401

другом полувремену Југославијина халфлинија потпуно је разорила бечку навалу, тако да је голман Југославије доби лопту евега:4'или 5 пута.

Југославија пзлази: Немеш, — Петровић, Ивковић, Начевић, Махек, Ђорђевић, Ђорђевић 1., Ђурић, Лубурић, Петковић, Секулић, — дакле без Мартића, Св. Марковића и Јовановића.

Југославија је играла једну од својих најлепших штара. Немеш је бранио сигурно. Бекови су били одлични. ђ. Петровић у почетку нешто несигуран, после се истакао ослобођавајућим ударцем и врло добро је држао опасне лево крило. Ивковић незаменљив. Његово одузимање и додавање треба студирати. Начевић као десни халф, најбољи на терену. Махек одличан у другом полувремену. Навала је радила изврсно, особито у другом полувремену када, је доброг али сувише лаганог Ђурића заменио Ђурић 2. из резерве, врло млад али агилан и смео играч. Петковић је и сувише комотан те шеће да потрчи за лоптом, ако је само два метра далеко. Остали задовољили.

Оудија Г. Ружић водио је ову утакмицу узорно.

ЛАЈОШ ШЕНФЕЛД — ТУШКО

Због техничких немогућности нисмо се могли на време одужити успомени Тушковој. И ако мало касно, ми желимо да на још неосушени гроб ставимо искрене речи свога признања и захвалности. Тушко, мали и симпатични дечко, весео ни окретан, дошао је као емигрант у нашу земљу где је нашао себи посла; изразито спортског темперамента он страсно игра футбала бранећи свој гол стилом и пожртвованошћу чувених светских голмана. У Маџарској, у земљи која је дала можда најбоље светске голмане, звали су га „други Платко“. Један спортиста зна шта то значи. И Тушко је нама показао шта значи итрати срцем и душом. Његово пожртвовање и елан у игри остаће као углед свима генерацијама. Тушко је нашао смрт бранећи част Београда, не овог клуба, већ репрезентације Београда: његова пратња је показала да су га сви волели, и другови и противници. 3000 срца младих и одушевљених рекли су последње збогом ономе који је пре свега био одушевљен спортиста; Београд се достојно одужио своме усвојеном сину.

Његови пријатељи и Београдски Сторт Кљуб нека приме наше искрепо саучешће. „ђЊ. Живковић

ТРКЕ Југословенски Дерби (28. јуна)

И ако је Београд већ почео да се празни, и ако жега и оне Београђане којји су још у престоници натерује да седе више код куће, иза спуштених завеса, трибине на тркалишту Кола Јахача биле су пуне света и на Видов-дан (кад се трчао Дерби) и недељу дана доцније кад су пале Видовданске Трке. Наш свет се све више интересују за овај спорт и Управа Кола Јахача је сигурна, ма какав дан био, да ће се на тркалиште увек слегнути велики део Београда, .

Првог дана т. ј. трећег овогодишњег тркачког састанка, резултати су били ови:

1. Трка грла одгајивача са села (хандикат): 1. Дечко (Вучковић-Живковић; 2. Шумадија (Драгићевић-Пинтер; 3. Тицко.

2. Утешпа трка трогодил грла: 1. Риадо (Лелбах-Сасо); 2.Варатне (Лелбах-Банди); 3. Марио.

3. Иптернационална трка (тандикат) :1. Аптије (Др. Г. Дунђерски-Пинтер) 2. Раутенделајњ (Др. Г. Дунђерски — Видерјан). 3. Дубочица (Др. Г. Дунђерски — Сабо).

4. „Југословенски Дерби“. — 'Трчало свих шест пријављених грла: два из штале Г. 5. Дунђерског, два па штале Г. Владе Илића, (два из штале Др. Г. Дунђерског; стигли“ 1. Култит (Ћ. Дунђереки-Блаха); Победа (Вл. Илић-Томбац), 3.Натред (Вл Илић-Оабо). У овој трци изненадио је Кулпин коме је ово први пут да трчи. Он јетек пред крај трке престигао Селицу, Напред и Победу који су били пре њега. На кладионици донео је у награди 27 а у победи највећу суму у овој сезони до сада: 86 Динара.

5. Утешта трка. 1. Фењеш (Лелбах-Томсац)); 2. Аташ (Вл. Илић-Сабо); 3. Фаворит (Др. Г. Дунђерски-Гертнер).

Четврти састанак (6. јула)

1. Трка грла одгајивача са села: трчало свих 5 грла; резултат: Шумадија (Драгићевић-Пинтер) туче свог победника са прошлог састанка, Дечка, за 8 дужина. Трећа стиже Ма-

пнлија (Гајић-Марков).

2. Општа трка: трчало 7:ррла: резултат Лола (Власина Сабо) која је прошлог састанка, у трећој трци, оборила свог (Лелбах-

јахача Томбаца овог пута стиже прва. 2. Секевењ

Томбац); 8. Ванстет (Камендин-Живковић).