Policija

__[4 –

чега, они се служе и преваром да до циља дођу. Под видом да јој нађу добро место — службу, или да је узме какав 60гат господин под своје, који нема деце, ти агенти обмањују и одводе девојке у јавне радње. Док родитељи буду дознали где им је дете, оно је већ изгубљено за друштво и загрезло у порок.

Ређе се дешаза, да и сами родитељи буду у толикој мери несавесни и експлоататори своје рођене деце да и сами своју децу продају за те јавне радње. Ту скоро, имали смо случај, где је један циганин довео сам своју кћер, да је упише у јавну радњу. Он ју је за новац продао. Кад су га питали, зашто то чини, одговорио је, да је стар, изнемогао и за рад неспособан и да ће му на тај начин бити лакше. Обављач јавне радње обећао му је месечну новчану помоћ док му дете буде у радњи. Упоредо са повећавањем броја јавних радњи иде и трговина с белим робљем. Што је више јавних радњи јача је и тражња девојака, па и та трговина с белим робљем све је већа.

То се зло у нас најзад морало приметити и у новом пројекту кривичног закона не само да се забрањује држање јавних радња, но је у 5 246. тог новог пројекта кривичног законика предвиђена и осетва казна од 6 мес. за лица која би хтела да држе проститутске радње. Ако би ко у поновном случају покушао држати такву радњу, казна се пење до 5 година робије. и

Кад проституција као нужно зло мора да постоји, онда је треба учинити слободном. Не сме се допустити тим трговцима с белим робљем да на најгнуснији начин експлоатишу женске, које је зао удес довео у једну од тих јазбина. Треба тим женским које су се одале проституцији, дати потпуну слободу кретања и укинути јавне радње. На тај ће се начин нај-

боље моћи стати на пут тој одвратној трговини с белим робљем. Дим. В. Грудић

Бивши државни ЧИНОВНИЦИ | службу ОПШТИНЕ

Има много ствари, о којима би се могло писати на овоме месту, а које се тичу непосредно полицијске или општинске службе. То су питања, с којима се сваки час полицијски чиновник срета, а ретко се подједнако расправљају.