Policija

—- 22 =

З

У среском начелству у Јагодини служи одавно неки Чиче. Марко, родом Јагодинац. Добар служитељ и због његове старости свако га је пазио, те је због тога према старијима био слободнији од других. | |

Приликом неког ислеђења, иследник му нареди да пусти: у канцеларију сведока Милутина Петровића из Пањевца. Пањевац је познато село на обали Мораве, ту се родио Капетан Коча, познат из ратова за ослобођење.

Чича Марко отвори врата и у ходнику викну: „Милутин Петровић из Пањевац“, тако јако да се чуло и у иследниковој соби. ;

_ Кад чича Марко уђе да јави да тај сведок није дошао, иследник му рече: "

__ Не каже се, Марко, „из Пањевац“ него „из Пањевца.“

Марко саже главу, пође да изиђе, али кад би на средини врата, више као за себе рече: -

—_ Он ће мен' да каже! Где има село Пањевца 2 . - Дан.

||-ги стечај

Из великог учашћа жандарма у првом стечају, стекли смо уверење, да је овај начин јавног надметања врло подесан да код жандармеријског кора што више омилимо вољу за радом и усавршавањем.

С тога стављамо жандармима на одговор ово друго питање: - Како треба да поступа жандарм при јавним зборовима, демонстрацијама и друшми скуповима, кад Ту нису присутне ни полицијске ни војне старешине 7 — Изложити случајеве, Који се у Тим приликама мољу десити, п шта онш треба да раде.

Услови у погледу награде и права на одговор исти су као и у првом стечају. - |

Рок до кога се имају послати одговори уредништву оставља се до 20 јануара тек. год. ·

Надамо се, да ће се жандарми овом приликом у већем. броју заинтересовати за овај стечај и да ће Уредништву стићи још већи број одговора.