Policija

— __ 24 —

Због овога одважнога дела и осведоченога јунаштва, команда жандармеријска је предложила овога свога одличнога службеника за награду и одликовање, које с правом заслужује.

(Овај иначе млади јунак који служи у жандармерији тек од 6 новембра 1906 године показао је ове лепе особине и у ранијој служби. Он је прошле године такође извукао из реке Нишаве једнога сељака, који је дошао на реку да пере своје рубље, па се, случајно, омакао и пао у дубину од 4 Љ метра. Тада није био награђен.

Нека овај случај пожртвовања у служби, којим би се могле подичити и многе друге .веће европске полиције, послужи и осталим полицијским органима као пример, на који се треба угледати у сличним приликама.

ЛИСТАК

Мудновата опклада (Из забепежака Б. К. М)

Једне лепе јесење предвечери године 1872 седели суу Варваринској механи њени обични посетиоци, т.ј. службеници среске канцеларије, а међу овима и чича Гаја, добар и имућан домаћин из Бошњана, који је тога дана свршавао нека посла у канцеларији, па се мало дуже задржао. Бошњане није далеко од Варварина, а ноћи су биле лепе и видне, па се могао и касније вратити. У друштву се водио разговор о крађама и разбојништвима, о којима се у последње време доста често слушало, како су вршена око Јагодине, — па ће неко из друштва рећи чича Гаји:

— Богме се, ти, добро чувај!

— Зар јаг одговори чича Гаја. Не боји се Гаја никога до Бога, јер сам се осигурао толико, колико се двоножац може осигурати. Оградио сам кућу палисадом од хвата и по висине, па кад затворим капију, а пустим псе са ланца, — аферим му, ко може ући унутра, докле га ја или ко од мојих не пропустимо:... Није ме жао што сам за два пса платио проти из Цветака, на Руднику, четрдесет цекина. Спавам поред њих на

оба ока.