Policija

—_ 5 _

Законом од 2. јуна 1856. год. било је предвиђено и то, да се сваке 10-те године изврши општи попис становништва. - Кад смо већ у кратко упознати са историјом постања

пријавних регистара, настаје питање: шта се подразумева под регистрима за пријављивање становништва 2

Регистар становништва представља један списак — терете топ — свију грађана једне општине са подацима: 0 њиховом имену и презимену, месту и времену рођења, њиховом грађанском стању, законском месту пребивања, занимању и народности. Он садржава још и друге рубрике у којима се бележе: датуми увођења, подаци о војничкој обавези, о судским осудама, а евентуално и о њиховом другом месту становања. У њима још има забележен списак свих станова дотичне општине као и сцисак породица у свакој кући понаособ.

Као што смо већ казали у свакој општини постоји по један такав регистар становништва. Ти су регистри испуњени или допуњени према подацима пописа становника а њихово вођење спада у дужност председницима општине и кметовима. При свем том председници могу поверити вођење таквог регистра ономе општинском чиновнику, кога сматрају за вредног, или секретару општинском а могу поверити и специјалном чиновнику који је нарочито одређен за тај посао.

Ова се служба највише обавља под руковођењем офи-_ цира грађанског реда, који су овлашћени да строго посматрају уредно вођење тих регистара.

Уз регистре свагда постоји и један индекс подељен на картоне (Псће). Сваки такав картон садржава: име, презиме, занимање, место и дан рођења, улицу и страну регистра.

Колико у једноме месту има улица, толико мора бити и свезака. Оне су све распоређене по азбучном реду назива улица, да би их лакше било наћи у случајевима потребе. Кад се међу тим за неко лице, сем имена и презимена, не знају други подаци, онда се тражење врши по регистру састављеном од картона, па кад се тамо нађе његов картон и број стране у регистру, траже се и остали подаци у њему.

Са гледишта увођења становништва у регистре, становништво се дели на правно и фактично становништво. Правно је становништво једне општине оно, које стално живи у њој, без обзира да ли се у извесном моменту не налази у општини, а фактично пак оно, било да су Белгијанци или странци, чије