Policija

11

„Немамо, господине, друге собе, сем ове, у којој сви“ спавамо“, одговори ми жена, готово плачући, ганута мојим питањем _ _„Имате ли родбине да га код ње склоните 2“ | „Немам нигде никога“. 0 Е

_ „Знате ли, да вам је дете већ пропало, пошто од јесени станује и живи крај болесна оца2“ _ те | ·

„Није... није, господине, оно се игра са оцем и прави му друштво, неће му ништа бити“. _________

_ Како нисам имао више времена да са женом разговарам и да је светујем, шта да чини, јер сам журио у кварт, то сам. идући кроз „Булбулдер“ размишљао: да ли ће оно невино дете. бити само жртва једног случаја, који је неизбежан, или жртва злочина, чији су саучесници, на првом месту, родитељи, па лекари полиција, а напослетку и само друштво, пошто ми сви то гледамо, дозвољавамо т. |. убијамо. Не можемо захтевати од овог малишана да буде свестан своје околине и да се чува, а умемо и можемо од њега да захтевамо да буде доцније добар и исправан | грађанин, да служи војску и нас као родитеље издржава, кад буде дорастао томе. А шта он треба тада да каже, кад буде одрастао али сатрвен, неспособан и болестан, и кад не буде могао одговорити дужностима које друштво — држава — од њега императивно тражи 2 — Шта треба тај деран својим родитељима, а посредно и друштву, да каже, за злочин, који смо мирно гледали, како се над њим врши» Одговор смо чули још у почетку... Да... да... то су уздаси тих паћеника који веле: „Родитељи и учитељи први су непријатељи својој деци“, с том само разликом што су у овом случају непријатељи тих паћеника родитељи исто толико, колико и само друштво. Па зар то није страшно 2 Јер, шта је онај невини малишан згрешио, да друштво које се о њем може постарати допусти тај страшни злочин, кад већ његови родитељи не могу или не знају то да учине и спрече. Збиља је тако, и свако "мора признати, да није право једно невино дете главом да плаћа очеве грехе које је он учинио после његовог рођења, ако мора несавесношћу својих родитеља да трпи и сноси освету њихових ранијих грехова (пре ступања у брак).

(С тога је друштво дужно, да се постара бар о тој деци и да уклони овакве злочине, који су неминовни, ако не жели, да они буду узрок дегенерацији његових чланова, који би постали неспособни за најважније поданичке дужности, као што се то већ осећа у контингенту младића, који се рекрутују за војску.

ПОЛИЦИЈА > 4112