Policija

испали два метка на Певчевића.и смртно га рани, тако, да је овај убрзо и умро. - |

Сад је дошла истрага. Истрага, која је само показала да по друштво није нимало било штетно што је Певчевић тако свршио, јер је то био човек покварен, човек из најнижих и најопаснијих, по опште благостање, друштвених слојева. Он је био: по занимању коцкар. А као такав имао је све врлине свога заната. Био је кажњаван, протериван. Па и сам покушај бегства показао је да и овде није био баш потпуно чист.

И цела би се ствар на том свршила, да су наше уредбе биле бар у толико на своме месту — да не противурече. Жандарм · Вукадин, који би се по једној уредби казнио ако би дозволио спроведеноме да бега, кажњава се по другој што се трудио да му не побегне. Суд је Вукадина осудио на 6 месеци затвора и да надокнади мајци убијеног 1000 дин. и 100 дин. трошкова.

Ево, ово је ове године већ други случај. А ко зна колико ли ће их до краја године бити! Жандарми страдају, бивају оптуживани, кажњавани, па чак и новчано плаћају само зато, ми још једном наглашујемо, само зато, што су били у уверењу да врше своју дужност. = |

Овакве осуде не воде никаквом добру. (не штете; оне шкоде угледу наших жандарма и вршењу саме службе. При изрицању оваквих пресуда не тумачи се правилно чл. 35 закона о жандармерији и чланови 3, 43, под 6 и 62 правила о вршењу жандармеријске службе, затим тач. 90 правила за вршење стражарске службе. Наши су жандарми криви ако употребе оружје, што су га употребили; ако га пак не употребе па кривац побегне криви су што га нису употребили.

И што је у целој ствари најлепше, онамо, где би највећи правник морао да погреши, тражи се од једнога неписменог жандарма, који је јуче дошао са села да не потреши !

Ми још једанпут устајемо најенергичније против оваквих несугласица у самим законским одредбама. Ми тражимо од над“ лежних да се штање о употреби оружја што пре реши. Овако не може дуго бити. Како ће се тражити од неког да врши своје дужности кад му оне нису јасно одређене» Докле год постоји оваква законска одредба спроводник пада на милости немилост

онога кога спроводи. Јер покуша ли овај да бежи, жандарм је крив

било да пуца на њега или не. Ђ. Тошић жандармеријски капетан

| |