Policija

__ 20

општине лесковачке, а по том практикант среза лесковачког. 1907 године буде постављен за писара начелства округа врањског, где се својом ревносном службом одмах истакао као одличан службеник тако, да је од грађана вароши Врање био уважаван и врло цењен. Из начелства округа врањског буде премештен за писара среза моравског, округа нишког, где се такође својим ревносним радом одликовао. И још би дуго покојвик служио као понос своје струке, јер је био пун воље иполета, да га зликовачка рука у том није спречила.

Мрачни тип који те је, мили друже, очекивао у заседи, да угаси твој млађани живот, био је обузет неоправданом мржњом према теби — извршиоцу воље закона.

Ти си, друже, без сумње у току твоје досадашње службе наилазио на оне тешкоће и незгоде при вршењу исте, на које смо и ми наилазили и на које ћемо без сумње и даље наилаЗитИ, све донде док се правилно функционисање у нашој по тежини врло мучној служби не уведе. С једне стране при вршењу наше дужности ми стојимо пред императивним налозима воље закона, који од нас неминовно изискује тачно извршење закона до најмањих ситница; а с друге стране пак врло често се пред нас као јака препона појављује неувиђавност, неразумевање, непокорност, самовоља — па чак и злочиначка претња оних, према којима ту вољу закона имамо да извршимо.

Наш народ, с болом се признати мора, није толико свестан својих дужности, које му је правни поредак определио. Он сматра, да чиновник вршећи вољу закона врши своју личну вољу, па према томе се не само речима него, пример си нам ти, драги „Љубо, чак и убиством противи и спречава извршење онога што закон наређује. Ово све долази од недовољног васпитања народног, да се покорава вољи закона и да његове одредбе без роптања извршује. Случај је хтео да нам ти, драги, друже, по'станеш жртва тог неразумевања воље закона.

(О, мили ми друже, узалуд би покушавао да твоју јадну и уцвељену мајку и браћу тешим, јер ти бејаше њихов понос и сва нада. Смрћу твојом не само да твоја родбина и твоји позна· ници губе добра, племенита и мила друга, већ и држава вредна и ваљана службеника. |

На овом последњем растанку с тобом, о мили ми друже, _ у име своје и својих другова, да ти речем: мири покој племе_ нитој души твојој. ;

18