Policija

_- 256

— Маџарски полицијски лист „Јавна безбедност“ донео је у своме последњем броју наш чланак о управницима страних полиција с њиховим фотографијама: __— Под уредништвом г Дим. Гру-

диђа, деловође окружног одбора за округ београдски, почео је излазити лист „Авала' као орган београдског окружног самоуправног одбора. Лист је лепо уређен.

— Пре неколико дана је изишла из штампе књига познатог профе: сбра д-р Вајса из Лозане о научној полицији с предговором управника париске полиције г. Лепина. Кала књигу добијемо проговорићемо оп-= ширније о њој.

— У Бечу је отворен један нарочити биро са задатком: борба про-

тив порнографије. Исти ће биро сту-

пити у везу са свима европским полипијама у горњем циљу.

= 1 априла 1911. по новоме, отворен је у Хановеру у Немачкој 1Х курс за средње полицијске чиновнике. 27 априла О. г почиње у Диселдорфу школа за полицијске чиновнике у коју се примају само они који су већ били полицијски чиновНИЦИ, ·

— Руско министарство унутрашњих

дела забранило је растурање штампаних објава, које раздају по улица-

ма разне верске секте о својим 6огослужењима- =— Маџарски министар унутрашњих дела издао је пре неколико дана једну врло умесну наредбу у интересу народнога здравља. На име, он је наредио свима кафеџијама и гостионичарима да до 1-ог јуна ове године нумеришу своје чаше, како би гости свагда пили из исте чаше, ако би тражили да им се поново донесе пиће. Утврђено је дасеу 10% случајева зараза преноси на тај начин што се пије те из ове те из оне туђе чаше. Добро би било да се и код нас тако што уведе.

— Према најновијој уредби француског министар. унутрашњих дела од ове године у седам железничких станица париских има: 12 специјалних комесара, 31 помоћник специјалних комесара и 30 специјалних полицијских инспектора (детектива).

— Општина у Хију, у Белгијн повећала је плате својих стражара, по 100 франака свакоме. Сад је тамо минимална плата стражару 1200 франака годишње, а максимална после 15 година 1600 франака осим додатка за одело од 150 франака и станарине. 5

= Општина Хамска у Белгији повисила је плате својим пољским жандармима од 1000 на 1200 франака. Поред тога општина им даје јоши одело и стан.

10д-ти и 11-ти број листа изаћиће уједно 25 тек. месеца и биће посвећени прослави педесетогодишњице наше жандармерије. Издање ће бити нарочито украшено многобројним сликама.

Најјевтинији је канцеларијски

материјал у трговини

'гњата

аничића

Београд, Чика Љубина 16.