Policija

- _ 259

да се ни за шест месеци не може проучити у 5—6 разних држава и поред најбоље воље.

Ако би се узео онај други случај, који се, чини ми се, и имао на уму, онда је опет учињена једна лака омашка. За такве реферате не би требало одрећи спрему оним полицијским чиновницима, који су до сада дуже времена пробавили на полицијским студијама на страни, међу које спадају и оба послата чиновника. Неправично је да се њиховом годишњем и двогодишњем студирању претпостави шестонедељни рад. Не треба нас рђаво разумети. Нема сумње да ће и овај пут и ове студије донети несумњиве користи, јер ће сакупити масу материјала по свима питањима, али смо исто тако убеђени да би се тај ПАО РИЦАЛ могао прибавити и на овај други начин.

Нека нам се не замери, што смо учинили ове примедбе. Ми смо имали намеру да унапред скренемо пажњу специјално на овај исход, како се у случају скромног успеха не би то злурадо употребило као често пута до сада, противу усвојене оправдане праксе, да се овим путем иде у преуређењу струке.

На крају још имамо да додамо, да је други део Господин Минкстровог решења, којим ће од окружних и среских старешина тражити мишљења, о истим питањима веома користан и потребан. Камо среће да се тај начин употреби и при осталим, па и много незнатнијим, питањима. У Немачкој ниједна већа наредба се не изда, док се не саслушају мишљења полицијских шефова из целе земље.

Судски и полицијски „спободњаци“

Да су лица, осуђена на разне осуде, по издржаној казни опасна по јаван ред свакоме је познато, али да она могу бити опасна за безбедност извеснога места и док су на робији на издржавању своје осуде, то свакојако мало ко може да зна, Разуме се даи не може бити познато, јер је то, без сваке сумње, ствар која на први поглед изгледа невероватна.

Код нас у Београду имамо поред осуђеника и тако зване „Слободњаке“, који. су придодати као послуга појединим државНИМ “иновницима или надлештвима.

117“