Policija

__ 15 —

зили како смо јаки, а у ствари смо постали слабији. То су увидели сви људи који издржавају најтеже напоре и за то се клоне алкохолних пића као ђавола.

_ Напослетку алкохол нам умањује све наше способности. От смета да добро видимо, чујемо, опажамо, да добро судимо и да се брзо досетимо. Он уопште оштети све наше умне радње, јер је мождани отров.

Треба упамтити добро: Није штетно пити само у великим количинама и опијати се, од штете је свака употреба пића па ма то било и у најмањој количини, па ма то билом врло ретко.

~

Ваљевски жандармеријски одред са својим старешинама

Они људи који увиде све ово зло које од пића долази стављају себи у дужност да то зло сузбијају. Они то чине прво на тај начин што сами личним примером претходе у потпуној трезве ности, а друго они се удружују и међу собом образују Друштва Трезвености.

Код нас стоји више друштава трезвености. Многа друштва образована су од људи истога посла. Тако има друштво лекара апстинената, наставника и учитеља, студената и железни-_ чара, као што има и неколико друштава (личних) које примају људе и жене свију занимања. Сем друштава одраслих има и омладинских и дечјих друштава против алкохола. Тих друштава има много више — 51 на броју. Сва та кола (друштва) скупа зову

_ се Савез Трезвене Младежи, а друштва (ложе) одраслих и