Policija

— 14 омладинска припадају сви великом међународном Реду Добрих Храмљеника (Гут-темилера), којих има у целом свету у свима државама и народима.

Врло би потребно било да се и међу онима који се највише старају о јавној безбедности оснује једно друштво Трезвености. Од тога удружења имади би и они лично велике користи као и сама њихова служба.

Ово неколико речи намењено нашим жандармима нека буде

у исто време и позив за оснивање једно: друштва Трезвеностио

међу њима. Д-р М. Поповић

Створите сталност у служби жандармској

Да је полицијска установа у свима добро уређеним државама, у њиховом унутарњем животу, једна од најважнијих, несумњива је ствар. Разноликост послова данашње полиције, како по природи тако и по деликатности њиховој, огроман је. Војска, привреда, финансије, просвета, правда, корпорације, појединци, сви се обраћају полицији у несравњиво више прилика него другим установама у држави. Сви они траже помоћ полиције, сваком има она по какву услугу да учини, па чак и онда, кад се ова не тражи. Све те послове врши полиција поред свога главног и великог задатка: старања о реду, миру и безбедности у земљи. Стога, ако је полиција у једној држави добро организована, друштво ће имати од ње позитивних користи, а остале гране државне управе поуздане помоћи, и обратно.

У функцији полиције истичу се два главна елемента: закони, по којима полиција ради, и особље, које те законе примењује. Овај други елеменат односи превагу над првим, јер спремно и савесно особље моћи ће да заглади и попуни многе неравнине и празнине законске, док су несавесни људи у стању дам најсавршеније законске одредбе обиђу и извитопере.

Нека би полицијски чиновници у једној земљи располагали општом и стручном спремом, која се идеалу ближи, нека би они свом позиву до фанатизма предани били, ипак полиција неће

1 Сва ближа обавештења о овоме даваће уредништво.