Policija

— 315

моћи бити беспрекорна, ако њени најмлађи и најмногобројнији органи, жандарми, не буду стојали на висини свога позива. Окружни и срески начелници, управитељи вароши, секретари, писари, канцеларијско су особље. Они, и ако имају улогу главе организма полицијског, нису у могућности да све виде и чују, да. свакога предусретну и заштите, да се увек нађу „на лицу места“. Они, у већем делу случајева, примају посао из руку и по представци жандарма, односно своје одлуке и жеље предају овима ради остварења. Жандарми су, дакле, очии уши полиције, њени пипци, руке, њени непосредни представници и спона с друштвом.

|

Наредник Недељко Перишић, један од најстаријих жандарма по служби

Њима полиција види, чује, пипа, осећа. Они су код полиције ти који оваплоћавају замисао главе и по којима се, у већини случајева и с правом, цени ваљаност _ полиције као установе у једној земљи.

Ових дана прославља наша жандармерија 50-то годишњицу своје установе. Време од пола века било је довољно да се од београдске роте жандармске, наоружане силајем са по два пиштоља, створи солидна трупа сигурности. Међутим, и ако све замерке јавности и појединаца нашој жандармерији нису увек оправдане, неподељено је мишљење, да се код ове установе још