Policija

-_ 350 =

Сима Милутиновић — Сарајлија као полицајац — Познати наш песник и писац „Србадије“ Сима Милутиновић Сарајлија био је и полицајац шеф патролџија у Београду од 1830 —1832 године. Тадашњи шеф београдске полиције нарочитим извештајем је истицао пред књазом његове заслуге у погледу успешног одржавања реда и безбедности у вароши.

0 фонду жандармеријском — Сазнали смо да ће министарство војно заједно са одобрењем правила за жандармеријски фонд донети одлуку да се томе фонду врате 200 дуката цесар-

ских по могућству са интере-

сом колико је првобитни жандармеријски фонд крајем 1860 године дао тада основаном инвалидском фонду. И право је.

Споменик погинулом жандарму Михаилу Николићу Жандарми нишког жандармеријског одреда намерни су да на служби погинулом другу Мих. Николићу подигну скроман споменик. Они су решили да својим и од добрих људи прикупљеним прилозима остваре ову замисао. Колико племенитости и колико другарске солидарности има у овом њиховом похвалном поступку!

УКртве своје дужности у француској полицији — „Фигаро“ је донео повећи чланак о жртвама у париској полицији од 1800 г. па до данас. Ми ћемо овде изнети само нека интересантнија места.

За последњих десетак година убијено је више полицајаца од стране притвореника него за последње цело столеће. Тако је од 180) па до 1900 године пало од ножа или револвера притвореничког 11 полицајаца; међутим од 1900 па до сад тринаест и сви од револвера. Број страдалих би се знатно повећао кад би се горњим бројевима додали и рањени и онеспособљени полицајци. За последњих пет година страдало је њих 21 тако, да су многи остали потпуно неспособни за даљу службу.

За последњих 100 година пало је 93 полицајаца, као жртве

"своје дужности, у разним при=

ликама. Од 1800 до 1870 поги-

нула су само три полицајца чувајући улични поредак, а те је године погинуо први полицајац хапсећи једнога зликовца.

Од горњих 83 палих полицајаца 49 је погинуло приликом хапшења појединих лица или приликом нереда на улици, 18 приликом спасавања других, 10 бранећи Париз иб у разним другим приликама. –