Policija

.

0

|

одговорност кафепијег ја бих се радовао, кад би који кварт то истрагом утврдио (пошто Општин. Суд не даје уверења о томе), премда сви знамо масу чиновника. трговаца, официра, адвоката и др. који су у картама такве специјалисте, да би једног дана могли у Београду приредити и концерат за шампион. Шта мислите, да ли би Суд примио као утврђено, да је један од тих шампиониста. са ОГ адвокат, чиновник, официр и др. онај коцкар из 5 285. т.|. професионални, како он то у својим разлозима вели и а за кривич. одгсворност кафеџије по 5 285. Разумљиво је, да би суд баш шу том случају остао доследан својој одлуци т.ј. дело не би било утврђено, пошто би се такав „коцкар“ легитимисао као: адвокат, трговац и т.д, по 1 И шта сада По оваком схватању суда (а Ја Ценић) 5 286. к. подупрт 5 285 остаје без санкције, а кафепије. користећи се тим, пуштају у велико коцку, а по неки чак шта више нађу и једног „шампионисту“ коме сами уступе новац и маркиране карте за хонген и фарбл, па кад полиција ухвати, онда само „шампиониста«“ добија казну по 5 361. к. 3. пошто није „професионални“, а. кафеџија сутра је већ нашао другога, јер онога више не може да употреби, и то тако идеу бесконачност на очиглед полицији, којој се понека добричина (кафеџија) чак и подемене.

Да видимо збиља да ли је ово 1 схватање тачно и да ли је заиста законодавчева намера у 5 286. онаква, као што је суд схвата.

Неколико пута сам прочитао оба 5 т.ј 285 п 286 и никако не могу да се помирим са суд. мишљењем да између та два законска прописа постоји Парана каде веза, као што ју је суд „пронашао, и да је санкција 0 могућа само у вези са 5 285 т. |. да се кафеџија и др. 5 5 286. само у том случају могу казнити, ако је један од играча | њиховом локалу такав коцкар каквог предвиђа 5 285. ја, збиља, не видим других разлога за овакво судско везивање и тумачење ова два законска прописа сем: што су оба у једној глави и један поред другога. Док кад се мало боље оба одмере увидеће се, да су то два потпуно одвојена законска прописа због тога:

1. — што законодавац у 5 285 прецизно вели, да ће се по њему казнити онн, који. се коцкају на „велике новце“, за корист и у виду заната то упражњавају. Дакле, да му је коцка једина професија, и за такво лице предвиђа доста осетну казну од 3 до 12 месеци и новчану од 50—300 талира.