Policija

10]

2. Међутим 5 286 предвиђа само казну до 300 тал. што значи, да је суд може узети и у минимуму од 1! тал. и то за кафеџије: „Који Коцкарске игре дозвољавају у својим локалима на руку иду и прикривају их“. Дакле законодавац изриком вели „Кошикарске игре“, а не и „Коцкаре“.

3. Да је законодавац имао намере, да њима регулише две одвојене и засебне кривице, јасно се види у величини казне, која је њима предвиђена. јер по 5 285 коцкар повлачи казну од 3 до 12 мес. и од 50—300 тал., а кафеџије, који коцкарске игре дозвољавају и т.д. повлаче по 5 286 казну само до 300 тал. Дакле казна затвора у 5 286. није ни предвиђена.

Намеће се питање, да ли би законодавац овакву казну предвидео и за кафеџије, као и за коцкаре, да је судског мишљења, и кад би био таквог мишљења, да ли би овако нејасно стилизовао те две одредбег Ја мислим да не. Јер шта је кафеџија у таком случају, кад пусти у својлокал једног коцкара којипомоћу карата врши тако рећи крађег Ништа друго до и сам коцкар — саучесник. Па кад би законодавац тако мислио, он би вероватно те одредбе на други начин регулисао. Он би вероватно од ова два 5 направио један и поделио га у тачке, као што је то у маси случајева учинио, Имајући у виду кривице по основи, врсти и тежини. Али као што видимо, он то није у овом случају учинио, јер је ова два 5 потпуно одвојио и ако их суд везује, дао им нарочиту стилизацију и казне им засебно предвидео. Јер законодавац чак не вели и то, да ће се кафеџија казнити до 300 талира ако пусти у свој локал на коцку каквог професионалца, већ у 5 236. ислаључиво и само о Коцки говори. Он чак не вели коцку у „велике новце“, да би се бар у неколико приближио 5 285. као што суд налази.

Напослетку, кад прочитамо последње две алинеје 5 285. које су унеколико и биографија његова видећемо праву тенденцију законодавчеву, да је он овим 9-ом хтео да заштити прост свет, кога су картароши и други у ранија времена по вашарима нарочито лагали и својом вештином новац им узимали. У том погледу нарочито су Јевреји носили рекорд по вашарима, кад „са три карте бацају сељацима „попа“, који су из наивности губили и волове на коцки. ја мислим, да сте имали прилике по вашарима да видите, кад сељаку Чива баци „попа“, а он ножем удари у једну карту,.закује је за сто, мислећи да је погодио „попа“, и с Чавом сецује у приличне суме, па опет изгуби.