Policija

1157

јима је било у души да властима стварају Беприти и да се на њен рачун мало прошале...

За то смо и донели слику овог старог, одличног и своме послу преданог полицијског чиновника, да послужи нашим мла= дим полицијским службеницима као пример: да свакад и у свакој прилици врше савесно своју тешку- дужност, и да буду правични и скроз предани своме позиву.

Бог да прости душу чича Радивоја!

Је ЛЕ препоручљиво увести полицијске псе при полицији '

(Свршетак)

У многим индустријским крајевима, где су обично, услед несигурности, које стално владају, ноћу ишла увек по два чиновника, сад иде само један са својим псом. Од како је псето употребљено на служби, знатно су одскочили сигурност, мир и ред ноћу на улицама. Чиновник више не треба сам да испитује напуштене кућерке или иначе сумњива места, — то му чини пас. У многим местима, у којима су пси употребљени ниједна се крађа ноћу није десила. Мало је пак скровитих места у којима се злочинци и дању скупљају, јер су пси све те злочинце на више начина пронашли. У извесним приликама мора полицаја“ молити за појачање, да би могао какву несрећу спречити, пошто он не сме да напушта своје место. Има ли он код себе пак пса, који је извежбан у рапортирању за помоћ, пас ће му ту помоћ набавити.

Још: нису исцрпене све врлине полицијског пса. Пси су чешће употребљени у криминалној служби, ито са успехом. Убиства, разне несреће, изгубљену децу, самоубице, све то откривају полицијски пси. Предмете, које једино могу да открију кривца, налазили су пси. Шта више, можемо рећи, да је још мало примене учињено с полицијским псима; није сваки полицајац згодан за њих, а и дресура је врло тешка. ;

И ако наше законодавство није признало пса као оруђе полицајчево, ипак су његове врлине често спомињане у процесима и са судског стола и то с похвалом. Приликом испитивања признавали су злочинци да се више боје пса него полицајца.

Па и с финансијског гледишта треба увођење полицијских паса посматрати, јер код сваке новине, код државних на-