Policija

— 498 _

длештава, повећавају се знатно и трошкови. Уопште сваки полицијски пас кошта годишње 100—120 марака, не рачунајући ту и трошкове око његове набавке. Ове последње тешко је пред-= видети. За полицијску се службу могу само чисте расе да употребе, јер се једино такви пси могу неговати. Млади, недресирани пси, стари око У године, коштају 50 до 80 марака, а трошкови око дресуре износе око 100 марака. Потпуно се дресирани пси не могу набавити ниже од 250—500 марака. Код велике потребе у полицајцима и полицијским агентима ови се трошкови и не осећају пошто полицијски пси помажу успостављењу реда, мира и сигурности у месту. Доказало се, да се много више може постићи с једним чиновником, кога прати пас, него с двојицом чиновника, ма да куповина, дресура и нега једног полицијског пса много мање кошта него издржавање једног чиновника. С тога је увођење полицијских паса за општине средство, да се знатно смање трошкови око чувања безбедности, у исто време, да се пооштри полицајчева пажња и да се полицајац сачува разних несрећа и непријатности. Берлин. Д-р Фриц Герсбах.

0) коцки с погледом на 5 5 265, 266 и 961 кр. зак.

Више пута сам очекивао, да ко од кодега покрене питање о коцки, која нами — полицијским чиновницима — задаје и сувише бриге, а врло често узнемирава нас у вршењу других много важнијих послова, нарочито ноћу, приликом дежурства у кварту. И то моје очекивање напослетку се остварило, јер је уредништво у бр. 9. овога листа од мес. маја својим чланком „Коцка“ покренуло то питање у начелу, додирнувши се узгред и законских прописа који говоре о коцки, који ме највише ми гоне да о коцки коју проговорим.

Збиља, кад се човек сети само оних силних случајева, који су обични преко зиме, кад дежурни писар према наредби дежур. члана и Управе мора у неку кафаницу на други крај свог кварта да ухвати коцку само зато, што је један од играча у тој кафани изгубио свој новац и достављајући Управи телефоном коцку, тиме се светио и задовољавао, што ће писар ухватити његове „непријатеље“ и реферисати их; као и кад човек у памети само прелиста своје пријатеље, који су као жртва коцке пропали, увидеће се