Policija

0 _

и то, да ће удружење нижих чиновника у Белгији само тако напредовати, ако се његови чланови буду строго придржавали друштвених статута; не буду се мешали у политику; буду поштовали своје претпостављене и ако увек буду солидарни.

После тог званичног пријема посетили су изасланици велике и модерно уређене ватрогасне касарне. Ми ћемо у идућем броју у кратко проговорити шта је урађено на овом конгресу.

Научни курс за судску и полицијску фотографију. У научном институту за фотографију у Минхену одржан је ове године други научни курс за судску и полицијску фотографију, на коме су били преко 20 чиновника из разних полицијских надлештава.

Меродавни кругови су се веома заинтересовали за ово у Немачкој сасвим ново научно

поље, Полицијска дирекција у

Минхену, Минхенска жандармеријска команда, команда полицијске управе у Берну, полицијска префектура из Берлина и варошки општински судови из Ацгсбурга, Нинберга, Штутгара, Дармштата ит. д. послали су не само њине чиновнике, већ и неке шефове на овај курс, који је лане држан први пути донео такве успехе, да је решено да се од сад сваке године

држе по један.

На курсу је један фотохемичар у друштву с још једним учитељем држао предавања и многобројна и разноврсна вежбања. Пошто је курс кратковремен, а програм врло велики, морали су и ђаци и наставници да раде

"врло брзо и беспрекидно. Пр-

вих дана су се упознавали са основним правилима за фотографију, а осталих дана им је посао био да стекну знање за познавање полицијске и судске фотографије.

Што се тиче полицијске фотографије, учасници курса су се нарочито извежбали у снимању: места кривичног дела, у снимању трагова и криваца, чије фотографије треба чувати ради доцнијег упознавања. Исто су тако поучени како ће помоћу фотографије долазити да је неки докуменат фалсификован и лажно исписан, како ће пронаћи прикривене натписе, копирати и репродуковати дољивене фотографије и 7. д.

Књижница за жандарме и полицијске чиновнике у Бечу — Заузимљивошћу доскорашњег аустр. министра полиције, графа Викелбурга, установљава се књижница за полицијске органе бечке полиције.

Његовом иницијативом прикупљена је свота од 10.000 круна. и тај новац је стављен на расположење Управнику бечке полиције за ту корисну сврху, а многи и писци издавачи су још обећали да ће са своје стране притећи поклонима својих списа и издања.

Племенити оснивач, оснивајући ову књижницу није мислио да она има само дела по полицијској струци, него је нарочито нагласио, да она обухвати целокупна дела из свију врста појезије и прозе, како би они који нису много учили, читањем таквих популарних дела могли да

"прошире круг свога знања. И