Policija

хао год што супре у полицији

часове из музике и певања за полицијске службенике давали, тако ће и ова корисна новина " благотворно утицати на њихово умно усавршавање.

Управник полицијевећ је склопио један одбор од полицијских

1

чиновника са задатком да се постарају за набавку потребних

_ дела и за израду правила за

књижницу.

Па зашто се и ми више не заинтересујемо за ново основану популарну књижницу у нашој жандармерији 2

бБести

= Наш колега Ср. С. Јовановић, начелник среза студеничког, одликован је пре кратког времена орденом Св. Саве за особиту ревност у суз= бијању колере у његовоме срезу, чиме је највише допринео да се становништво заштити од те опасне заразе. — Београдска Задруга подарила је жандармима крушевачког жандармеријског одреда 120 дин за њихово пожртвовање и ревност приликом гашења последњег великог пожара у Крушевцу. Одред је уступио ту суму Жандармеријском Фонду. За похвалу су обе одлуке.

= У Црној Гори спремљен је закон о жандармерији, који ће се изнети на решавање у овој скупштинској „сесији.

— Босанска Влада намерава да у кратком времену установи у Сарајеву Дирекцију Јавне Безбедности, чија би се надлежност простирала на целу земљу.

— Наше је Уредништво добило

више писама од колега из унутраш-

њости, у којима моле Уредништво да се заузме за промену униформе.

— Завреме штрајкова и после њих, полицијски су органи били предмет нарочите пажње. У Лондону су по 1000 њих имали по 13 дана одмора. Који није могао празничног или одређеног дана да ужива свој одмор, добијао је дуплу плату за тај дан. За сваки час прекомерног рада плаБено им је по 0.80 дин. Ако који ва време ручка или вечере није могао јести код своје куће, добијао је нарочити додатак за јело.

= У Манчестру су за време штрајкова добијали 50 од сто више од своје редовне плате, а у Ливерпуљу покупљено је за њихово полицијско удружење прилога од 25.000 динара. поред лругих повластица, које су и они уживали. Треба ли да се питамо како је у нас у таквим случајевима 2 |

= Три Швајцарца из Интерлакена конструисали су и патентирали у Швајцарској, Немачкој, Белгији Сједињеним Државама и још неким справу противу обијања. Овај проналазак служи и за алармирање у у случајевима пожара. Тврди се да јесправалако преношљива, да се врло јевтино намешта и да је свака кућа може набављати.

= Одликовани полицајци у Пари= зу. За време бављења Њ. В. Краља, у Паризу одликовани су српским орденима многи виши чиновници министарства полиције, париске полиције и сенског · департмана (округа). Управ. парис. полиције Лепин и подсекретар Минист. Полиције Малви одликовани су орд. Бел Орла Бог реда; префект сењски „Деланеј орд. Св. Саве |-ог степена; помоћник управ. парис. полиције Лоран, помоћник управ. сењске полиције Бернар и шеф јавне сигурности у Мин. Полиције Хенпон Св. Саве П-ог степена; директори кабинета префекто-

- вих Диран и Пшет, и директ. општ.

полиције Гунш Св. Саве Ш-ег реда. Поред њих добили су још 16 њих ордене Св. Саве ЈУ и У-ог реда, и то шефови секретаријата, комесари полиција, нарочите они у чијем је кварту становало Њ. Величанство, и 4—5 комесара дивизионера.