Policija

139 —

Истина није им се могла утврдити идентичност али ни кривица, и морали су бити пуштени.

Поводом пуштања таквих лица, која су приликом једне потере ухваћена на „јелисејским пољима“ и „Тргу Конкорд“ у Паризу, лист „Журнал“ у једном од последњих бројева доноси: да ове потере подсећају на Гартаренов лов на капе, који је имагинаран и беспредметан, јер већина ухапшених и пуштених спрема се за нове често пута врло опасне подвиге, а већина. их у опште не протествује због моментаног напада на њихову слободу и права грађанска. Ф

Журнал пита: неби ли било добро да се сви беспосличари а сумњиви који су по:ватани приликом потера, упуте на принудан рад у опустошене крајеве. Иначе потере личе на општинско чишћење улица: — Алани се прашина или блато с: једног краја на други. в.п.

ДЕБУХДЕКЋИЈТЕ (као органи ПАН дуж албанске границеј_

Биће од интереса за МЕ да их упознаме и са овом врстом „органа јавне безбедности“ који се код Арпаута зову „Дерухдеџијама“.

„Дерухдеџија“ је, из другог неког племена нарочито најиљено лице, које за одређено време чува стоку једног села од. пљачкаша из других крајева. То је, дакле, заштитник села, које га плаћа уојепз-појепз, само да би сачувало РеОју стоку од крадљиваца са стране.

Још за време Турака пљачкашке банде често су упадале из Албаније у сточарске крајеве округа призренског и тетовског и отимале од чобана стоку. · Те банде, састављене од 50 и више пљачкаша, приређивале су походе на поједине катуне (места где бораве чобани са стоком) и испасишта сеоска, и уз пуцњаву из пушака, у знак срећно извршеног посла, претеривали су читава стада у Албанију. Да, пак, чобани не би могли тражити помоћ од својих сељана, њих пљачкаши, пошто их опколе, ухвате и вежу, терају донекле заједно са стоком, па их

»