Policija

— 155 — .

одобреног школског буџета смањују; дакле да раде оно што не смеју и не треба да чине.

Најдаље до 20 јануара сваке године, по сеоским, а до краја фебруара у варошким општинама, дужни су општински судови саставити општинске рачуне и поднети одбору општинском на преглед. Из тако прегледаних рачуна општински суд саставља завршни рачун за минулу годину, па исти прилаже актама новог буџета — тач. 1 чл. 42. закона о окр. среским и општинским буџетима. Тако исто општински суд дужан је припремити преглед општинског дуговања и потраживања и направити извод ненаплаћених прихода и неисплаћених рачуна — расхода за прошлу годину, — па и то придружити актама новог буџета — тач. 2. и 3. чл. 42. закона о окружним, среским и општин. буџетима.

" П Састав буџета

Кад овај претходни посао буде урађен онда општински суд са својим благајником саставља општински буџет за текућу годину, старајући се при том да у буџет унесе све оно што је потребно унети како у партију прихода тако и у партију расхода. Код партије прихода дужност је општинског суда старати се да предвиђене суме прихода буду тако одређене, да се не деси подбацивање, јер то се штетно одазива на општинско бупетирање и у идућој години захтева веће оптерећење народа, | који мора приревом покривати буџетске потребе. Код партије расхода општински суд треба да буде руковођен фактичким потребама и обзирима штедње, али и то у мери којом неби био оштећен правилан рад општине и њен културни напредак. И. партија прихода и расхода треба још да буду израђене с обзиром на наређења чл. 128 и 129. закона о општинама и да Се у буџет унесе и једна сума за покриће непредвиђених потреба — чл. 133, закона о општинама.

Кад буџет буде овако састављен и кадсе уз исти здруже сва акта на основу којих је израђен, као и она акта по тач. | 23. и 4. чл. 42 закона о окруж. срес. и општ. буџетима и сва друга решења о одобрењу завођења такса, онда општински суд тако израђен буџет предаје општинском одбору на решење.

Добро би било да општински суд буџет преда одбору на решење са једним актом, којим би се одбору дала сва потребна