Policija

А

|

МС ИЕ бо 5 : ПОЛИЦИЈСКИ ОРГАНИ И ЊИХОВО УНАПРЕЂЕЊЕ

· Полицијски су службеници свакад запостављени, и о њима се никад није хтело водити рачуна, ма да «су они преоптере_ћени пословима, а врло често изложени и. великим опасностима. При свем овом службеници ове струке хладно су, подносили све неправде, вршећи и даље ову неблагодарну службу.

Вредни и марљиви службеници, који су почели каријеру _у самој полицијској служби, дочекали су и данас, после толи_ких проведених година, вршећи савесно своју службу, да остану ненаграђени, а да их у унапређењу претекну људи са стране; који раније нису служили у полицији, те им је и служба непозната. Има ли овде правицег Са каквом ће вољом марљиви · полицајци продужити и радити посао у струци, кад стекну уве_ рење да се то не цени2 Благодарећи овој штетној практици, _имали смо прилике видети, да спремни полицајци напуштају | своју-и иду у другу струку, где ће бити боље цењени и награђени. Да ли се оваким радом користи и држави и служби, и може. ли се од неискусних и нових службеника имати кори· сти2 Дабоме да не може. Од невештог и гора плаче. Од неспремних "службеника не може се имати користи, и онда мора "трпети уштрба и сама:служба у сваком правцу.

Зато треба наградити спремне и исправне чиновнике, а. нарочито оне, који су своју каријеру. у полицији одпочели. Од таквих радника. осетиће видне користи и држава и друштво. Надлежни, ценећи рад својих чиновника по заслузи, и награђу_јућиих у њиховом стеченом праву, имаће двојаке користи: старији чиновници са пуном вољом продужиће рад у својој „струци, а тиме ће се стати и на нут, да чиновници из своје "струке не прелазе у другу.

Читамо- јавна гласила, и видели смо пројекат о чинсвничким платама, који ће се делити у разреде. А то треба да постане закон. Ваљда ће се овим прој:ктом боље уредити унапређење наших полицијских чиновника. јер овако, како се: до

· сада радило, за нас није. било. добро. А ако се овако продужи,

у самој струци биће све мање искусних службеника. Вој. В. Костић _ писар среза зајечарског | а

занаициттнлтња со теттњас