Policija

— 185 —

показивала је на дан 31 децем. прошле године суму од 243.171'50 франака, и то 176.24295 франака у капиталу од прошле године и 66.928'55 франака у приходима од улога и интереса. Расхода је било у одељку 41 хиљада и 870:65 франака. Од тога издатка издато је 38.400 франака на 32 породице умрлих чланова, свакој породици по 1200 франака, на име помоћи.

Њихов фонд је у прошлој години повећан са 25.057'90 франака. Против претеране скупоће станова. — Из француских листова сазнајемо да је у Француској издата наредба, санкционисана строгим казнама, која прописује, да су сопственици станова дужни у огласима којима оглашавају издавање станова под кирију, било преко новина било на други начин означавати шта све издају под кирију, шта се све од намештаја даје уз стан, ипо којој цени.

Уз остале мере и ово је једна, којом се- надају у Француској сузбити претерану и неоправдану скупоћу станова.

Шведска полицијска мисија у Персији, — На челу шведске полицијске мисије у Персији налази се и полицајац Рестадел у рангу генерала. Он

има три помоћника од којих је један шеф ватрогасаца, из Хелзимборга. Сви су они сада у Техерану а по том ће ради исте . сврхе ићи и у Табрис, Испахан и Сирасу.

Према уговору имају остати у Персији три године.

Принудна дечија каса за штедњу код немачких полицајаца. — Од 15-ог новембра прошле године код пруских земаљских благајни за штедњу установљена је нова грана за штедњу звана дечија принудна каса за штедњу. Чланови полицијског удружења у земљи обавезали су се да сваки за своју децу обавезно улаже по две марке месечно на књижице које ће гласити на дечја имена. Приложени новац издаваће се у току времена на интерес и употребу члановима удружења.

Полицијско удружење до сада је имало 2000 својих чланова који су улагали суме на штедњу за себе, и за сада располаже капиталом од 600.000 марака.

Полиција у Шпанији. — У Шпанији постоје три врсте полиције: комунална, провинциална и државна. Свака од њих _ има своју специјалну надлежност. О јавној безбедности стара се државна полиција. Она има“