Policija

— 188 —

Кад се тачка а закона од 17. априла о. г. којом се мењају и допуњују прописи чл. 2. зак. 0 мораторијуму од 29. јуна 1914 год, прописује: да се „сви постојећи (текући) закупи станова, конституисани пре или у току рата... без обзира на уговорени рок... продужују још за годину дана, рачунајући од дана истека полгођа (за селидбу) у коме је објављена општа демобилизација војске садашњега рата“ — онда се има узети да овим законским прописом нису обухваћени и они закупи који су конституисани после тог закона од 17. априла, тј. после његова обнародовања (и то је од 19. априла) јер се последњим ставом ових измена, тач. х наређује, да оне добијају обавезну снагу кад се обнародују, а оне су обнародоване 19. априла). На то упућује већ само граматичко значење речи — „постојећи (текући) вакупи“, дакле закупи који већ посшоје, који шеку 00 ступања на снагу овога закона, тј. које овај закон затече.

Од тога општег правила учињен је изузетак у тач. 6 за друге случајеве, а не и за закупе постале доцније, по обнародовању измена. А да се хтело да се тач.а обухвате и закупи доцније постали, дакле како они које закон затиче, тако и они који би постали после тога закона па све до објаве опште демобилизације, очевидно казало би се већ у тач. а: сви постојећи закупи и они који би постали до објаве опште демобилизације. Не може се узети ни да је реч: „постојећи“ само погрешно употребљена реч, мислећи под тим и закупе који ће тек постати. Са свим може имати смисла издвојити закупе који ће од тада постати, кад се има на уму да је рат већ фактички престао и да све више настаје стање које, ако није још потпун мир, није ни оно пређашње које је наступило објавом рата.

Са тих разлога, дакле, општа седница Касационога Суда мишљења је:

Да се тач. а чл. 2. измена и допуна од 17. априла ов. год. у закону о мораторијуму од 29. јуна од 1914. год. не може применити и на закупе постале од 19. априла о. г. кад дана када су ше измене обнародоване и добиле обавезну снату, него да се у погледу шрајања ших закупа имају применшти прописи грађ. законика о томе.