Policija

пр

=

Чикагу 1850 године, кога је назвао „Пинкертонова национална истраживачка агентура“.

Овај биро броји око 800 чланова који су стално на служби. Он има своје представнике у европским престоницама. Састоји се из три одељења: централнога, западнога и источнога. Његова су главна седишта у Њу-јорку, Чикагу и Денверу, с централном управом у Њу-Јорку. Одељења имају у својим управама „контоаре“ (преко 20 њих). Сваки се контоар дели на четири секције: административну, кривичну, операциону и извршну. Ова агенција служи првенствено великим трговачким и индустриским фирмама, банкама, а тако исто и адвокатима и приватним лицима, извршујући налоге (уз велику награду), као и државним установама, како по делима кривичне истраге, тако и за заштиту робе, стоваришта, новца приликом шиљања, и банчиних каса од пљачкаша и лопова.

Значај овога американскога приватнога биро-а јесте строго чување тајне и немешање у породична и брако-разводна дела. Биро Пинкертонов штити тако исто нарочити синдикат американских банака, удружених у циљу заштите банака од крађа и похара, у помагању непрекидног и општег гоњења и хватања злочинаца, тако званих „банкарских лопова“, који наносе банкама удружених у синдикат огромну материјалну штету. У споразуму са овим синдикатом, биро Пинкертонов не напушта гоњење оваквога лопова све дотле, док се не изрече пресуда над окривљеним, ако не за дати а оно за други његов злочин, а за овај у недостатку доказа испитују његову прошлост и не даје му мира дотле, док је не утврди, па ма било у другим преступима.

Услед таквог гоњења лопова са правом американском енергијом, све банке које припадају синдикату, заштићене Пикертоном, осигуране су од крађа и такво нарочито осигурање кошта их много јефтиније, него у осигуравајућим друштвима.

Но, не само у Енглеској, него и у држави личне иницијативе и саморадње, у С. Америци, где се сваки обичај ослања само на своју силу и готово сваки — 5е-таде-танп т. ј. самоук у најширем значењу ове речи (шта више у оним изузетно пријатним условима развића) — чим кривична истрага почне захватати много ширу сферу делатности и отпочне служити интересима знатне групе лица, одмах постаје организована истрага