Policija

и њоме ангажовани сав персонал стапа се у ту правилно уређену регуларну армију стражара-детектива, која бриљира примером организације, која се огледа у више пута поменутом приватном биро-у Пинкертоновом. И овај амерички детектив, као и сваки деловођа истраге, по обиму проширења посла, није могао остати без помоћника, који су се први пут појавили као главни кадар његовог биро-а, чије је даље развиће нагнало и самога Пинкертона да оцени моћ и значај његове правилне организације у истрази, која им је израђена по чисто америчсом стилу.

Из горе изложенога видимо, да вештина кривичне истраге, која има за свој циљ борбу са злочинцима и која се сматра као најважнија струка у делокругу полиције безбедности, потребује још и вешту организацију од лица која су се њој посветила, сем практичног искуства знања и вештине. На тај начин, имајући у виду толику важност значења истраге, њена организација је само даље развиће вештине откривања злочина, за чији се крајњи циљ јавља, као и у војној вештини, организована државна самозаштита и одбрана свих интереса личне и друштвене безбедности.

Али савремено устројство европских држава, разуме се, не може допустити организацију кривичне истраге на начелу личног предузећа и „слободне професије“, које су се могле развити у Сједињеним Државама Северне Америке, благодарећи њеним живописним условима друштвенога живота.

Кривично-истражни поступак и код нас у Европи води своје порекло од таквих истих стражара-добровољаца, као и американски детективи, али, с обзиром на то, што су се љубитељи откривања злочина специјализирали у изабраној им вештини. обраћајући се у своме племену „зналцу-самоуку“ кривичнога поступка приватних а затим и државних организанија кривичне истраге, то су се у току прошлога 19. века, посте- | пено појављивале и налазиле све неће развиће истраге специјалних органа које су свуда добиле назив истражних или криминалних полиција, а ове су се показале у садашње време као најважнија грана државне ОРИ безбедности.

Управо од оваквих „зналаца“ кривичне истраге води своје порекло и старија иследна полиција у Европи — париска 51-