Policija

2185

Приликом њихових устројстава и у техничкој управи била су искоришћења драгоцена дата савременога искуства откривања преступа, које је достигло у практичном поступку западноевропске полиције готово највећи степен савршенства..

И тако је свуда у цивилизованим државама, кривичноистражна полиција поникла прво у престоницама, па се затим ова мрежа кривично-истражних органа, ових верних слугу правосуђа, постепено распростирала и по другим градовима, до· бијајући, као што сада видимо у Француској Републици, све веће размере и централизацију, са уједињењем контроле над истраживачима и регистрацијом злочинаца, а у неколико и са ислеђивањем преступа под надзором главнога органа државне. полиције безбедности, као што је у Француској 5игеје Оепегаје, која има већ под својим надзором, према закону од 1907 године, 17 покретних бригада судске полиције, које дејствују по целој државној територији. Слично овим покретним бригадама 1911 год. биле су уведене овакве (покретне) бригаде кривичне полиције и у Саксонској, за време бив. дрезданског председника полиције Кетига.

Поникла и организована пре свију других истражна полиција престоница и већих градова, данас, има свуда више или мање исту организацију, чија појава и пријем представља резултат рада свих покољења одважних и често талентованих раденика, међу којима се имена многих шефова париске — 5и7666 — користе заслуженом славом и ван околине својих места рођења, као нпр. Канлер, Клод, Масе и Горон. Сва четворица су оставила у већем броју интересантне и поучне мемоаре, чије се читање и проучавање може препоручити свакоме, који се посветио одговарајућој служби на откривању злочина.

Неопходно је приметити, да с обзиром на еволуцију и усавршавање организације кривичне истраге — свуда органи кривичне полиције подпадају под ресор Министарства Правде, због чега су у неким државама или непосредно потчињени делокругу Правде, или се пак, номинално остављају у надлежности Министарства Унутрашњих Дела, дејствујући фактички под руководством и надзором Прокуратора, па се, шта више, и називају именом судске полиције. На пр. главна дирекција иотрага у Паризу пре 6 година, као што је познато, прекрштена је у „Дирекцију судске полиције“. Тако исто било је у Русији, где